blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Moestafa Nabibaks

In Nederland overleed op 24 november 2019 Moestafa Nabibaks, neerlandicus, Sarnámi-activist en auteur van drie lectuurboeken, gepubliceerd onder de naam Mustapha Usman. Hij werd 80 jaar.

Moestafa Nabibaks

Moestafa Abdoelsatar Nabibaks werd geboren in Paramaribo op 7 september 1939. Hij bracht zijn jeugd door in Suriname en rondde in de jaren zestig zijn onderwijzersstudie en later zijn studie MO-B Nederlands af in Nederland. Tot 1992 was hij werkzaam als leraar Nederlands op het Miranda Lyceum in Suriname. In 1993 emigreerde hij naar Nederland waar hij in Den Haag eveneens als leraar werkte tot zijn pensioen in 2003. Zijn reizen brachten hem in contact met verschillende culturen en gewoonten, wat zijn belangstelling wekte voor taalkundige, culturele en politieke problemen. Hij was in de jaren 80 van de 20ste eeuw redacteur van het Hindostaanse tijdschrift Bhāsā.

Onder de naam Mustapha Usman schreef hij de thrillers Paranoia (2006) en Een brug te ver (2008) en het liefdesverhaal Terug tot Saroo Jung (2007). Zijn boeken werden uitgegeven in eigen beheer via Gopher Publishers.

Moestafa Nabibaks overleed aan een longontsteking die gevolgd werd door een hartstilstand. Hij laat een vrouw en zeven kinderen achter.

MvK

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter