blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Michel Berchem

In Paramaribo is op 28 maart 2018 overleden Michel Wilfred Berchem. Hij heeft jarenlang gewerkt in het onderwijs in Suriname en ook in Curaçao, maar zal vooral voortleven als vertaler. Zijn belangrijkste inspanning in dezen was de vertaling van poëzie van Michael Slory. Michel Berchem is 83 jaar geworden.

Michel Berchem op het terras van zijn huis aan de Zilverstraat.

Michel Berchem werd geboren in Paramaribo op 16 december 1934. Hij werkte als docent Duits in het middelbaar onderwijs en werd ook waarnemend directeur van de AMS. Oud-president, Ronald Venetiaan, die gewerkt heeft met Berchem, zegt dat hij op verschillende manieren een bijdrage geleverd heeft aan het land. Berchem heeft niet alleen zijn krachten gegeven aan de Algemene Middelbare School, maar heeft later ook gewerkt bij het Taleninstituut en het archief van de EBG.

Michel maakte – samen met Michiel van Kempen – veel vertalingen van gedichten van Michael Slory, gebundeld in de grote bloemlezing Ik zal zingen om de zon te laten opkomen (1993). Hij zorgde ook voor tal van vertalingen van verschillende dichters in de Spiegel van de Surinaamse poëzie (1995).

Begraafplaats/crematorium
Mariusrust
Paramaribo

De uitvaart vind plaats op vrijdag 6 april 2018.

Afscheid nemen is van 15.00 tot 16.00 uur.

Rouwdienst is van 16.00 tot 17.00 uur, waarna de teraardebestelling zal plaatsvinden te Mariusrust.

on 29.03.2018 at 18:02
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter