blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Marcel Meyer

Op woensdag 30 maart 2022 overleed in Paramaribo dr. ir. Marcel Meyer, bekend ondernemer en vorser in de geschiedenis van de Surinaamse cultuur. Zijn neef Rickardo Meyer herdenkt hem met deze tekst opFacebook:

Marcel Meyer

Gisteren is hij op 77-jarige leeftijd totaal onverwacht gaan hemelen: dr. ir. Marcel A. Meyer, ‘a very acomplished man’, van wie anderen nog ongetwijfeld een gedegen nagedachtenis zullen produceren. Ik kende hem als neef, die altijd voor anderen klaarstond en zich met het grootste gemak bewoog tussen de Christoffel Kersenstraat en de Anton Dragtenweg. Een boeiende man ook, die met smaak kon vertellen over de meest uiteenlopende onderwerpen, die van het Raadgevend Ingenieursbureau SUNECON, zijn levenswerk had gemaakt.

Er valt zoveel meer te vertellen over deze (o.a.) oud-voorzitter van basketbalvereniging De Arend, de VSB en het Surinaams Olympisch Comité. Veel indruk op mij maakte zijn, samen met ir. Ehrenburg, via LM Publishers uitgegeven boekwerk Bouwen aan de Wilde Kust (de delen I en II) over de geschiedenis van de civiele infrastructuur van Suriname tot 1945 en van 1945-2020. Toch maken nog steeds ook diepe indruk Marcel’s werken Stamboom of Struikgewas (de delen I en II met bijlagen), zijnde het resultaat van zijn jarenlange zoekactie naar de genealogie van de familie Meyer(s), gedurende de 19e en 20e eeuw in Suriname, waarin Venus van Meyer opduikt als onze stammoeder, die aan het einde van de 19e eeuw als 5-jarige met haar tussen Curaçao en Paramaribo overleden moeder, per slavenschip de haven van Paramaribo binnenvoer.

Wat zal ik die boeiende vertellingen van Marcel missen. We moeten het vanaf nu doen met zijn omvattende nalatenschap, die niet in geld valt uit te drukken. Toewijding aan Suriname(rs), typeert hem voor mij nog het meest. Ik condoleer zijn kinderen, broers en zusters, overige familieleden en ontelbare vrienden en kennissen met dit verlies. May he R.I.P.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter