blog | werkgroep caraïbische letteren

In Memoriam Jos de Roo (18 september 1942 – 8 april 2023)

door Franc Knipscheer

Op 8 april 2023 is Jos de Roo na een royaal ziekbed overleden. In augustus vorig jaar nodigde hij o.a. Anja en mij uit zijn laatste verjaardag op 18 september te komen vieren. Wat een dubbel bericht was dat: verjaardag en afscheid. Ik vermoedde wel al dat het minder met hem ging. Maar met die uitnodiging gaf hij geen ruimte meer voor twijfel. Dan toch je afnemende energie bij elkaar rapen om je verjaardag actief te willen vieren is bijzonder en ik denk: typisch Jos.

Jos de Roo bij de viering van het 40-jarig bestaan van uitgeverij In de Knipscheer in 2017.
Foto © Michiel van Kempen

En zo was zijn afscheid een feest met veel mooie woorden. Dr. B. Jos de Roo (1942) heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Uitgeverij In de Knipscheer. Hij bracht ons (Jos Knipscheer en mij) in de jaren tachtig in contact met twee groten van de Surinaamse letteren, Hugo Pos die bij ons zou debuteren en blijven publiceren tot aan zijn dood en Albert Helman die vanaf 1990 zijn laatste schrijversleven bij deze uitgeverij zou leiden.

In de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw was hij bijzonder recensent voor literatuur uit het Caribisch gebied bij Ochtendkrant Trouw (kom daar nu nog eens om) en signaleerde in die rol ook tal van In de Knipscheer-auteurs. Maar wij ‘kenden’ Jos al vanaf de vroege jaren van de uitgeverij. Zijn Antilliaans literair logboek uit 1980 bracht ons in die jaren op het spoor van vele Surinaamse en Antilliaanse auteurs, zoals ook Autonoom (1975) en Met eigen stem (1980) van Pim Heuvel dat deden. Daarnaast was hij ook auteur bij In de Knipscheer: samen met Hugo Pos van Oost en West en Nederland in 1986 en als kers op de taart in 2015 Praatjes voor de West (waarop hij dat jaar zou promoveren) gebaseerd op het eerste naoorlogse decennium van zijn werk als programmamaker voor De Wereldomroep, waarvoor hij later als programmamaker werkte, in vervolg waarop hij voor ons in 2017 de bundel (radio-)columns Ver weg dichtbij van Boeli van Leeuwen bezorgde. Jos, dank voor je onvergetelijke bijdrage.

Jos de Roo in Flawinne, België, in 2005

[Tekst overgenomen van de site van uitgeverij In de Knipscheer.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter