blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Frank Consen

door Nellie Bakboord

Frank Consen. Altijd goed verzorgd. Picobello. En voor iedereen tijd voor een praatje. Een lang praatje. Toch heeft hij zich over zijn verleden nooit echt uitgelaten.

Frank Consen en Nellie Bakboord

Frank Consen, geboren in Paramaribo, 18 september 1939, overleed na een kort ziekbed op 23 januari 2023. Hij werd 83 jaar. Surinamers zeggen: een gezegende leeftijd.

Donderdag 9 februari 2023 namen we al dansend afscheid van Frank. Terwijl de tonen van groot bazuin ons vrolijk stemden veranderde de aula van de Nieuwe Ooster in Amsterdam voor eventjes in een feestzaal. Alle aanwezigen gaven hieraan gehoor en stonden met de familie te swingen op Surinaamse muziek die Frank gepland had voor zijn laatste feestje. Rondom zijn kist was er geen plaats voor verdriet. Frank hield wel van een fuif en maakte van zijn leven een feest.

Temidden van veel mati’s

Frank zat in een ritme waarbij de nacht voor hem een werkdag was. Overdag bellen na het middaguur, of ‘s nachts. Hoe komt het dat jij nog niet slaapt, klonk dan zijn verontwaardigde kraakheldere stem. Je kon niet anders dan, je aanpassen. Dus hield je rekening met Frank.

Frank was vanaf de jaren zeventig één van de vele bezoekers in het huis van mijn ouders aan de van Hilligaertstraat in Amsterdam. In mijn verdere leven kwam ik Frank steeds opnieuw tegen. Hij werd toen echt mijn broer van andere ouders. Daarom zijn zoveel van onze momenten vereeuwigd.

Frank op het roze diner.

Bij de oprichting van de SUHO, de eerste werkgroep van Surinaamse Homo’s in Amsterdam was het weer raak. Samen met Frank en andere klinkende namen als Max, Lionel, Carla, Carawan, Patrick en Wilgo waren wij in de jaren tachtig de voortrekkers van de werkgroep SUHO. Frank zijn vaste hand was zichtbaar en herkenbaar bij ons SUHO-tijdschrift dat vijf jaar lang verscheen. Zijn grafische kennis, fotografie en precisie kwam goed van pas. Al zorgde precisie soms voor gedoe. Toch gaven alle SUHO-leden Frank groot gelijk. Elk detail moest natuurlijk kloppen. De roze button die alle SUHO-leden met trots dragen was een ontwerp van Frank.

Naast onze vele spraakmakende grote SUHO-feesten in Amsterdam werden ook onze trainingsweekenden op Volkshogescholen door Frank, vanaf het begin door ons gebombardeerd als vaste huisfotograaf, vastgelegd. Frank was voor al deze mati sma een SUHO-man in hart en nieren. Hij beheerde ons totale archief. Zijn bijdrage aan de emancipatie van de zwarte homogemeenschap in Nederland, Suriname en Europa is nu gedocumenteerd in het onlangs gepresenteerde rapport, Het Activisme van de SUHO.

Frank met rechts Nellie Bakboord en Ellen de Vries in de boekenstand bij 1 juli in het Oosterpark. Foto Myra Winter.

Wanneer Frank exact begon met het verzamelen van boeken dat weet zijn boekenvriend Tjoepie.

Bij het organiseren van boekfestivals in de Bijlmer staan wij weer vrolijk zij aan zij. Samen met Barbara Schuil, Tjoepie (Rudy Tjoe Ny) en Henk Dijs zaliger, richten wij het Eldorado Collectief op: vrienden van het boek. We organiseren met andere partners goed bezochte boekfestivals met verhalenwedstrijden. Opnieuw was Frank de fotograaf die onze activiteiten vastlegde. Velen zijn dankbaar dat ze voor een goed boek altijd persoonlijk een beroep konden doen op Frank. Zijn aanwezigheid bij het IBS Colloquium (Stichting Instituut ter bevordering van de Surinamistiek), de jaarlijkse Konmakandra’s van de Stichting voor Surinaamse Genealogie, Fosten Ten Stichting Surinaamse vrouwen 50+ en bij het Keti Koti festival stond vast.

Aanbieding van een petitie bij de Surinaamse ambassade in Den Haag

De laatste jaren hebben Wilgo en ik Frank met alle liefde bijgestaan zodat hij zijn verzameling boeken aan de man kon blijven brengen. Frank zal met een lach en een traan altijd herinnerd blijven. We kijken, samen met Chiquita die ‘s morgens half acht onbaatzuchtig hand- en spandiensten aanbood, gulzig terug naar het aanbod zeldzame boeken. Soms leek het alsof Frank zijn zeldzame boeken liever niet wilde verkopen. Helaas, de koper had het gewilde exemplaar al in de hand.

Zijn met sierlijk handschrift geschreven verjaardags- en kerstkaarten waren legendarisch. Deze maakten uiteindelijk plaats voor de e-card. Altijd met bijpassende poku. Als je te traag was met het openen van de kaart volgde een eerste reprimande. Je voorkwam nog net op tijd dat je op zijn zwarte lijst werd geplaatst.

1 juli in het Oosterpark bij de boekenstand zullen wij bezoekers uitleggen dat Frank is heengegaan.

Boekenstand Eldorado Collectief bij het IBS-colloquium in het Amsterdamse Soeterijntheater.

6 comments to “In memoriam Frank Consen”

  • Prachtig Nellie,

    Dank je wel voor dit mooie in memoriam. Heel goed dat SUHO zo goed onder het voetlicht wordt gebracht.

    Met vriendelijke groeten,

    Susan Krieger

  • Liefdevol en met humor, heel mooi eerbetoon aan jouw / jullie Frank.

    Heerlijke foto’s

    Warme brasas gudu ook voor WIlgo en de anderen

    Maartje

  • heel prachtig stuk.Nelly bedankt

  • Wat mooi Nellie! Dank je wel voor het delen met ons! Een heel mooi In Memoriam…🥰

  • Dankjewel Nellie voor de mooie herinneringen aan Frank. Voor velen vast heel herkenbaar. Hij zal vast en zeker gemist worden op de vele activiteiten waar hij aan deel van uitmaakte.

  • Bedankt Nellie👏🏽 ook voor het plaatsen van een belangrijke herinnering die ik heb aan Frank en die ik naar het nu blijkt voor het laatst heb vastgelegd… Frank met een boek in zijn hand achter zijn boekenkraam tijdens Keti Koti in het Oosterpark op 1 juli 2022.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter