blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

In memoriam: Carla Lie Pauw Sam-Varma

Op vrijdag 6 maart 2020 overleed Carla Cecilia Shanti-Devi Lie Pauw Sam-Oedayrajsingh Varma. Zij speelde een rol in de politiek linkse beweging van Suriname, bij het opzetten van de Volksboekwinkel aan de Verlengde Keizerstraat en bij de gelijknamige uitgeverij die in de jaren ’80 een tiental boeken uitbracht. Zij werd 78 jaar. Haar Leidse studiegenoot Rob Braam gedenkt haar.

Bijeenkomst van de Volkspartij in 1975

Afgelopen weekend bereikte ons het bericht dat in Suriname is overleden: Carla Varma, weduwe van Rubin Lie Pauw Sam. In de roerige jaren 60/70/80 van de vorige eeuw was zij nauw betrokken bij organisaties die zich het lot aantrokken van het Surinaamse volk. In haar studiestad Leiden was ze één van de oprichters van de SSU, een progressieve organisatie van Surinaamse studenten. Ze viel hier op door haar kennis van zaken, en haar tomeloze energie om studenten zich voor meer te laten interesseren dan feesten, studeren en snel geld gaan verdienen.
Als cultureel antropoloog had ze toen al een haarscherpe analyse van het wereldgebeuren, inclusief Suriname. Eenmaal terug in Suriname was ze actief betrokken bij de oprichting van de Volkspartij en de daarmee verbonden  vrouwenorganisaties. Toch kreeg ze buiten de progressieve organisaties weinig bekendheid en waardering, ook door haar bescheidenheid. 
Ook binnen de progressieve organisaties hebben de mannen het hoogste woord en claimen vaak oncontroleerbare heldendaden. Natuurlijk de goeden, en dat zijn er ook wel velen, uitgezonderd. Op de achtergrond heeft ze zowel in Leiden als Suriname baanbrekend werk verricht voor een groter bewustzijn en strijdvaardigheid van de Surinaamse mens in het algemeen.

Moge zij in vrede rusten! Namens al je vrienden uit je Leidse tijd, Rob Braam

[Herdenkingstekst verschenen in Starnieuws, 10 maart 2020.]

Lees hier ook een In memoriam voor Rubin Lie Pauw Sam

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter