blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam: Alphons Eduard Engelhart

Alphons Engelhart werd 89 jaar. Op 30 augustus kwam hij om het leven door falende zorgverlening en falend toezicht daarop door de overheid. Hij verdient het, dat u weet wie hij was.

Alphons Eduard Engelhart, beter bekend als Eddy werd geboren op 31 mei 1930. Hij was mijn vader. Eddy was de oudste zoon in een gezin dat bestond uit 10 kinderen, 4 dames en 6 heren. Hij was streng katholiek opgevoed en onderwijzer. Vóór zijn vervroegd pensioen was hij onderdirecteur bij de Giovanni Montini school voor Mulo te La Vigilantia. Eddy heeft tijdens zijn pensioen nog lang bijlessen verzorgd bij Snel Vooruit. Hij was een gezelschapsmens, stond bekend om zijn feesten thuis, met of zonder doel, en hield van een borrel. Hij had een droge humor, was jong van geest, realistisch en klaagde nooit. 
Mijn vader was een levensgenieter. Als hij je niet mocht, liet hij dat ook meteen merken en was je niet welkom. Hij hield de politiek goed bij, las de kranten tot de laatste letter, en puzzelde veel. Het maken van de moeilijkste sudoku’s was zijn hobby. Hij wist alle telefoonnummers uit het hoofd en ook zijn ID-kaartnummer.Iedere ochtend maakte hij zijn pap klaar, douchte zelfstandig en hij was altijd netjes gekleed. Hij was ook ongeduldig. Zo was hij er niet voor te porren om bijvoorbeeld  iedere keer een ander dorp in het binnenland te bezoeken, want zo vond Eddy, elk dorp is hetzelfde, elke waterval is hetzelfde en bomen zijn bomen.
Mijn vader, we hielden allemaal van hem en hij wordt gemist. Het is voor mij nog niet te bevatten dat hij er niet meer is. En het is al helemaal niet op te brengen gedachten toe te laten over mijn vaders laatste uren, waar hij waarschijnlijk hulpeloos op de grond gelegen heeft, terwijl hij doodbloedde. En dit alles onder het toeziend oog van een thuiszorginstelling.
U begrijpt , dit stuk schrijf ik om mijn vader te eren. Maar ik schrijf het ook om u, argeloze burger, die oprecht de zorg voor uw senior familielid goed wilt regelen, te waarschuwen. Wij wilden ook de zorg van onze vader goed regelen! Weet dat het in Suriname anno 2019 ZEKER zaak is, goed te onderzoeken aan wie u de zorg van uw familielid toevertrouwd. 
Aangezien de overheid ook faalt bij het houden van toezicht, ben ik aan het onderzoeken hoe ik dit particulier kan regelen. Daartoe ben ik in gesprek met een aantal partners. Ik informeer u over het verdere verloop daarvan.Ook zult u geïnformeerd worden over de resultaten van het lopende politie onderzoek en het onderzoek van de Inspectie Volksgezondheid naar de dood van mijn vader.
Het gaat om zaken die onze familie betreffen, maar iedere burger heeft er belang bij te weten hoe de zaken verlopen.Het gaat om de zorg en veiligheid van seniore burgers in ons land
Ten slotte. Als u misstanden in de zorg wilt melden, kunt u dat doen op de FB-pagina Zorgen om Zorg Suriname.

Lydia Engelhart, dochter van de heer EngelhartMede namens broers en zussen

[uit Starnieuws, 14 oktober 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter