blog | werkgroep caraïbische letteren

In Memoriam Aileen Looman

door Libèrta Rosario

Abri bo bentana
Abri bo porta di kas
Laga e frialdat ei
Pasa karisiá bo kurpa
Gosa di e paranan ku ta kanta

Open je raam
Open je voordeur
Laat de kou
Je lichaam strelen

aileen-looman

Aileen Looman

 

Met deze woorden en op de achtergrond Ku Kanto Di Paranan (Vogelzang) van Rudy Plaate begon Aileen Looman jarenlang ’s morgens vroeg haar populaire programma Mòru Bon Dia (Goedemorgen). Aileen Looman was journaliste, presentatrice, opvoedster, adviseuse, inspirator, maar bovenal een integere en charismatische persoonlijkheid. Ze was Curaçaose in hart en nieren, sympathiek, loyaal, direct, een persoon van ‘no nonsense’.
De manier waarop Aileen Looman soms het krantennieuws presenteerde kwam bij sommige kijkers wat chaotisch over, maar dat maakte haar uniek. Het was haar stijl. Ze dwong respect af door haar scherpe analyses en uitstekend taalgebruik. Ze was een voorbeeld voor veel van haar collega’s bij TeleCuraçao, voor veel Curaçaoenaars op het eiland en ook in Nederland. Zelfs op de andere Caribisch Nederlandse eilanden was ze een legende.

Voor Aileen Looman waren veel mensen bereid door de week vroeg op te staan. Ze begonnen op een positieve manier de dag door de luisteren naar haar wijze woorden. Op zaterdag 6 september overleed ze op 59-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Een week later is ze op de begraafplaats van Janwe onder grote publieke belangstelling ten grave gedragen.
Aileen, masha danki pa tur. Kòrsou i nos tur lo sinti bo falta. Sosegá na pas. Aileen bedankt voor alles. Curaçao en wij allemaal zullen je missen. Rust zacht.

008

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter