blog | werkgroep caraïbische letteren

In memoriam Ad de Bruijne

door Michiel van Kempen

 

Op zaterdag 3 oktober 2015 overleed in Amsterdam na een kortstondig ziekbed de sociaal-geograaf Gerrit Adriaan (Ad) de Bruijne. Met zijn publicaties heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de sociale geografie van het Caraïbisch gebied, en dan met name van Suriname.Bruijne

 

Ad de Bruijne werd geboren op 28 november 1936 in Amsterdam. Hij studeerde sociale geografie en stedelijke planning in Utrecht. Hij werkte in Utrecht en aan de Vrije Universiteit Amsterdam als onderzoeksassistent en lector en werd in 1976 aan de laatste universiteit benoemd tot hoogleraar sociale geografie van de ontwikkelingslanden. Van 1985 tot 2001 werkte hij in hetzelfde vakgebied aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 ging hij met emeritaat, bij welke gelegenheid de bundel Re-aligning government, civil society and the market : new challenges in urban and regional development: essays in honour of G.A. de Bruijne verscheen. Daarna bleef hij nog als gasthoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies colleges geven. In 1971 bracht een commissie van de Adviesraad van de Doctor Abraham Kuyperstichting onder zijn leiding het rapport Naar nieuwe verhoudingen: de staatkundige toekomst van Suriname en de Nederlandse Antillen uit. Hij was betrokken bij verschillende wetenschappelijke gremia, o.m. bij het KITLV en het IBS. Ook na zijn emeritaat bleef hij buitengewoon betrokken bij de Caraïbistiek en bij het werk van zijn promovendi (van wie Paul Tjon Sie Fat met zijn proefschrift over de Surinaamse Chinezen de laatste was).

Van De Bruijne’s publicaties – behalve over het Caraïbisch gebied ook over India – werden vooral zijn proefschrift Bijdrage tot de sociale geografie van de ontwikkelingslanden (1976), Paramaribo: stadsgeografische studies van een ontwikkelingsland (1976), zijn boek over Libanezen in Suriname (2006) en zijn uitgave van de Bijdragen tot de kennis van de kolonie Suriname (1986) van Adriaan François Lammens bekend.

 

libanezen in suriname

De zachtaardige en warme betrokkenheid van Ad de Bruijne bij de Caraïbistiek en zijn bescheiden en hoffelijke persoonlijkheid zullen gemist worden.

 

2 comments to “In memoriam Ad de Bruijne”

  • Als Ad langskwam bij mij op het Kitlv nam hij vaak iets mee, grote statistiekboeken of een doos vol adressen van winkeliers in Paramaribo, zo was Ad altijd delen. Bij mijn vertrek kreeg ik een handgeschreven brief waarin hij mij vertelde dat hij het zo erg vond, zo was Ad een een zachtaardige man, mooi geschreven Michiel. Sterkte aan allen die hem van dichtbij hebben gekend.

  • Zeer erudiete en hulpvaardige man. Altijd benaderbaar, zeker ook als je (journalisten eigen, lijkt het wel!) ‘gisteren’ iets’ wilde weten of een (telefonisch) interview afgenomen had willen hebben. Condoleances aan zijn nabestaanden. Rust in vrede Ad de Bruijne!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter