blog | werkgroep caraïbische letteren

In de Knipscheer presenteert nieuwe uitgaven

AMSTERDAM – Het boek Trouwportretten, Surinaamse voorouders in beeld is een van de meest opvallende nieuwe publicaties van In de Knipscheer, maar liefhebbers van gedichten en romans komen niets tekort. Uitgever Franc Knipscheer presenteerde gisteren in Amsterdam een gevarieerde selectie van boeken door Caribische schrijvers en dichters.

door Otti Thomas

Het boek met trouwfoto’s is een initiatief van literatuurwetenschapper Lucia Nankoe. Het bevat veel portretten van Surinaams-Antilliaanse echtparen en bijvoorbeeld ook foto’s van huwelijken die gesloten werden in de Curaçaose Fortkerk of in Kralendijk. Als voorbeeld noemde Nankoe de trouwfoto van de onlangs overleden Maria Josepha Beukenboom uit Bonaire.

De foto’s zijn gemaakt in de periode 1868 tot 1950 en zijn allemaal voorzien van een beschrijving. Het boek wordt volgend voorjaar gepubliceerd, maar de foto’s zijn al te zien in de gelijknamige reizende tentoonstelling. ‘Bezoekers gaan echt op zoek naar bekenden op de foto’s’, zei Nankoe gisteren.
Voor liefhebbers van gedichten publiceert In de Knipscheer de tweede en uitgebreide druk van de bundel Met lege handen ging ik slapen, met een gedicht werd ik wakker. ‘Het is een bijzondere eer en genoegen, want dichtbundels worden niet vaak herdrukt’, zei dichter Walter Palm. Hij overhandigde een eerste exemplaar aan de gevolmachtigde minister van Curaçao, Anthony Begina. Uitgever Knipscheer bedankte Begina voor zijn aanwezigheid. ‘De overheid laat het in het algemeen vaak afweten als het om kunst, cultuur en literatuur draait’, zei hij.
Uitgebreide aandacht was er voor de roman Mallura van de Arubaanse kunstenaar, dichter en schrijver Clyde Lo A Njoe. Het boek is een reconstructie van de laatste dagen van de Amerikaanse schrijver Edgar Allen Poe, die kort na een ontmoeting met plantagehouder Mallura komt te overlijden. Zijn dood is nog altijd een mysterie. ‘De naam Mallura is bedacht, maar de rest heeft daadwerkelijk plaatsgevonden’, zei Lo A Njoe, die voor de roman uitgebreid onderzoek deed.

 

Horloge
Veel lof was er verder voor De vergankelijkheid der dingen van Eric de Brabander, die zelf niet aanwezig was. ‘Met vijf boeken in tien jaar is De Brabander de meest productieve Caribische auteur van dit moment’, zei Peter de Rijk, redacteur bij In de Knipscheer. De Brabander gebruikt dit keer een polshorloge om de lezer een reis over de wereld te laten maken. ‘Maar waar je je ook bevindt, op een gegeven moment ben je terug op de eilanden’, aldus De Rijk.
Ook Curaçaos is Het wonder van Santa Clara van Chesley Rach, die de aanwezigen toesprak in een videoboodschap en Walter Palm bedankte voor zijn goede adviezen. Franc Knipscheer noemde verder het boek Pom van Kees Broere, bekend als correspondent voor de Volkskrant. ‘Het is een ontregelende en ontroerende roman over een man die ontdekt dat hij in Afrika een heel andere persoon is dan in Nederland’, aldus de uitgever.

Tot slot stond Knipscheer stil bij de Surinaamse dichter Michaël Slory en vroeg hij aandacht voor Surinaamse publicaties, waaronder Een Bijlmerliedje van de Chinees-Surinaamse Diana Tjin. Etchica Voorn las een fragment voor uit haar roman Dubbelbloed, winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2018. Usha Marhé kondigde de herdruk aan van haar boek uit 1996 over incest in Suriname en Karin Lachmising droeg gedichten voor uit haar confronterende bundel Zeven rivieren ver.

Bron: Amigoe [Curaçao], 17 december 2018

 

Ziehier een pdf van het krantenknipsel, waarin ten onrechte werd vermeld dat Michael Slory was overleden:

17-12-2018Knipscheer (1)

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter