blog | werkgroep caraïbische letteren

‘In de bosschen in het 5e district’

Op donderdag 16 januari 2020 opent Het Curaçaosch Museum van 19:00 tot 20:30 de tentoonstelling In de bosschen in het 5e district met etsen van Bert Kienjet.


Grafisch kunstenaar Bert Kienjet is geen onbekende op ons eiland. Min of meer noodgedwongen en bij toeval, maar met een grote inspirerende kracht verlegde grafisch kunstenaar Bert Kienjet al tientallen jaren geleden zijn artistieke bezigheden ver weg van  zijn geboorte- en woonplaats Leiden in Nederland, naar overzee, naar het Caribisch gebied. Daar bleek een rijke bron van inspiratie aanwezig: de veelbewogen en veelzijdige geschiedenis van de Antillen – van het eiland Curaçao – die nog steeds voelbaar is in de eilandelijke samenleving.
 
Dit alles leverde honderden etsen op. Een hardhandige, ambachtelijke druktechniek, afkomstig van de middeleeuwse wapensmederij, die Kienjet koos als logisch voortkomend uit zijn achtergrond als Leidse jongen, geboren aan het historische, 17 de eeuwse Galgewater, naast een koperdiepdruk-drukkerij, met het geboortehuis van Rembrandt om de hoek.

Een discipline die in Europa al vele honderden jaren het veelzeggende beeld verspreid heeft maar die in het Antilliaanse beeldende kunstidioom volslagen Atypisch is; daar heersen felle kleuren en een dynamische verfstreek.
 
Basis van de titel van de tentoonstelling, en van de overige getoonde etsen, is een rekest dat de Curaçaose districtmeester C. P. de Haseth in 1921 schreef aan de gouverneur van Curaçao om overgeplaatst te mogen worden van het stille, landelijke Bonaire – na eerder al gediend te hebben in de afgelegen, dichtbegroeide omgeving van het 5e district, in het westen van Curaçao – naar het stedelijke, geciviliseerde Willemstad: het 2e en 3e district, om zijn kinderen een betere toekomst te bieden. Om te ontkomen aan de verlatenheid en het isolement van het 5e district.

Om die bijzondere natuurbeleving zelf te ervaren wandelt Kienjet, als hij op het eiland is, mee met de leden van de Werkgroep Archeologie van Curaçao, in de wandelgangen ‘De Speurneuzen’ genoemd, in het wilde westen van Curaçao, en vind daar zijn inspiratie voor de bijzondere etsen
die u gaat zien bij de opening van de
tentoonstelling.

De etsen zijn onderverdeeld in drie categorieën:
In de Bosschen – De Mondi
In een serie  van 12 grote etsen geeft Kienjet de schoonheid van de ruige wildernis weer, maar ook geïsoleerdheid van de Curaçaose ‘mondi’. 
De Ancestors
In de zes Ancestor-etsen is het de kracht van de voorouderbeelden, dat immateriële erfgoed, die net als de potscherven en de bóter plat, is blijven bestaan tussen en onder de wabi’s en datu’s in de mondi. De spirituele artefacten. Het zijn de Ancestors die het 5e district bevolken, stilzwijgend, gesloten, teruggetrokken in het schemer van de geschiedenis.

De Speurneuzen
En tenslotte de leden van de Werkgroep Archeologie van Curaçao, in de wandelgangen ‘De Speurneuzen’  genoemd, die samen met Bert hebben gewandeld in de mondi van Curaçao waar hij zijn inspiratie heeft opgedaan voor deze prachtige tentoonstelling.


U bent ook bij deze tevens van harte uitgenodigd voor de Meet and Greet The Artist met Bert Kienjet op zaterdag 18 januari van 10:30 tot 12:00. Bert neemt speciaal hiervoor extra etsen mee uit Nederland!

on 04.01.2020 at 19:37
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter