blog | werkgroep caraïbische letteren

In de ban van de Bosgeest

In het najaar 2011 verschijnt bij uitgeverij Conserve In de ban van de Bosgeest – Ontmoetingen met Panini van Deryck J.H. Ferrier.

Is het droom, mysterie of toeval? Anana, ook wel Panini genoemd, is de kosmische grootmacht die volgens de Akarani-indianen van het Acaraïgebied in Zuidwest-Suriname het gebeuren in de Natuur beheerst. Volgens de Akaranies schiet Panini de mens te hulp op onverwachte momenten, waarbij hij zich volkomen vereenzelvigt met de Natuur. Het verhaal van Deryck Ferrier speelt zich grotendeels af in de bossen in het binnenland van Suriname. Daar gaat hij met een veldploeg van zijn bureau op pad en maakt enkele vrijwel onverklaarbare gebeurtenissen mee. Het verhaal geeft o.m. een beeld van de opvattingen van de Indianen en anderen over leven en werken en voorwaarden voor de aanvaardbaarheid van werkgelegenheid in en buiten het tropisch regenwoud en in en buiten Suriname.

Tussen de bedrijven door leidt het optreden van Panini tot spannende belevenissen. Is het bijgeloof of werkelijkheid? En zijn de op elkaar volgende gebeurtenissen louter toe te schrijven aan toevalligheden? Dat zijn de grote vragen. Het verhaal doet uit de doeken hoe Ferrier en zijn metgezellen in en buiten het tropisch regenwoud van Suriname Panini mochten ervaren.

Deryck J.H. Ferrier (Paramaribo, 1933) is de oudste zoon van Johan Ferrier. Hij is socioloog en landbouwkundige en in het dagelijks leven directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek – CESWO – in Paramaribo. Hij is vooral bekend in zijn hoedanigheid als sociaalwetenschappelijk onderzoeker van de Surinaamse samenleving en heeft een lange staat van dienst als coördinator en manager van diverse veldactiviteiten, waarover hij graag vertelt.

Prijs: E 19,99
NUR: 301
ISBN: 978 90 5429 325 5
Verschijnt: oktober-november 2011
Formaat: 12,5 x 20 cm
Uitvoering: gebrocheerd
Omvang: 300 pagina’s
Vormgeving: Edd Simons

 

Lees hier een bespreking van Michiel van Kempen op deze site, 30 december 2020

Lees hier een korte bespreking van Monique Veira op Starnieuws, 4 maart 2021

on 10.06.2011 at 12:50
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter