blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Ik herdenk mezelf’

Jozef Slagveer, een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden, was journalist. Hij was fanatiek in zijn werk en kreeg het geregeld aan de stok met de autoriteiten. In 1980 werd hem door de militaire machthebbers gevraagd mee te helpen aan de opbouw van zijn land. Hij ging in op hun verzoek, maar twee jaar later brak hij zijn band met het militaire gezag vanwege corruptie en machtswellust. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Slagveer hield een dagboek bij. De situatie inspireerde hem ook tot het schrijven van gedichten. Een gedicht uit zijn dagboek:

In memoriam mezelf

mijn dagen zijn geteld
dit is reeds lang voorspeld voor ik geboren werd,
de dood doet zacht zijn plicht, ik trek nog aan het licht
als mens, de drang te willen leven

niets heb ik hier volbracht
wel heb ik iets gebracht
een orchidee, die verdord, in mijn graf moet rusten.

In: Zolang ze praten, blijf ik. Een boek over de vijftien slachtoffers van 8 december 1982. Paramaribo: Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), 2001. ISBN 99914-9614-6

 

Slagveer Jozef Slagveer

Jozef Slagveer

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter