blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Ik heb het leven niet genoten, ik heb het enkel geleefd.’

In memoriam bapak Moedjiman Bledoeg

door Hariëtte Mingoen

‘Ik heb het leven niet genoten, ik heb het enkel geleefd. Het leven heeft me overal gebracht, zonder dat ik daar zelf voor gekozen heb’.

Dit zijn de woorden van Bapak Moedjiman Bledoeg, die Yvette Kopijn en ik hebben geïnterviewd voor het boek Stille Passanten (2008). Bapak Moedjiman Bledoeg, geboren in 1921, had een bewogen leven. Wij tekenden het verhaal op van zijn meervoudige migratie: van Suriname naar Indonesië, van Indonesië naar Suriname en van Suriname naar Nederland.

Bapak Moedjiman Bledoeg. Foto Harriet Mingoen

Zijn jonge jaren bracht hij in Suriname door. Hij en zijn vrouw, vertrokken in het kielzog van zijn ouders, in 1954 naar Indonesië. Hij bleef maar kort in Tongar, want de jonge monteur had andere ambities dan te werken aan de opbouw van het toen nog woeste Tongar. Met een paar vrienden vertrok hij naar Pekanbaru en vond daar werk bij Caltex Company, een Amerikaans olieonderneming. Niet lang daarna brak een burgeroorlog uit (de opstand van Sumatraanse generaals tegen Soekarno) en toen dat voorbij was, volgde de coup van 1965. Zijn vrouw voelde zich niet langer thuis in Indonesië en wilde terug naar Suriname. Dat gebeurde ook. Terug in Suriname, was het voor hem en zijn gezin niet makkelijk. Was hij in Indonesië baas over andere mensen geweest, in Suriname moest hij werken onder een baas. In Indonesië werkte hij alleen aan auto’s, in Suriname moest hij van alles repareren; bromfietsen, bulldozers, dieselmotoren en tractoren. Hij moest het allemaal zelf leren. Zijn kinderen hadden het moeilijk op school, Ze konden immers de taal niet spreken. En toch besloten ze na zes jaar Suriname naar Nederland te emigreren. Met de kinderen is het goed gekomen. ‘Ik ben er heel trots op dat al mijn kinderen goed terecht zijn gekomen’, liet hij ons tijdens het interview weten.

Bapak Moedjiman is 96 geworden. Op vrijdag 17 november wordt hij begraven.

Mijn innige condoleances aan de kinderen en de overige nabestaanden. Rust zacht Pak Moedjiman.

[overgenomen van Facebook]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter