blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Ik ben niet met de lange termijn bezig’

door Stuart Rahan

AMSTERDAM – Ze werd aangekondigd als de vrouw die Suriname wil redden. Daarom is de jonge politica in spe Maisha Neus naar Nederland gehaald om het verhaal over haar openlijke verzet tegen de Surinaamse president Desi Bouterse voor het voetlicht te plaatsen. Voor Neus was het voor de verkiezingen van 2015 al duidelijk dat er niet alleen een economische crisis ophanden was, maar ook een sociaal-maatschappelijke.

Maisha Neus tijdens het gesprek in het debatcentrum De Balie in Amsterdam. Foto: Stuart Rahan

 

Haar zorgen werden bevestigd toen Bouterse na zijn herverkiezing aankondigde dat de broekriem strakker moest worden aangehaald. Neus sprak vrijdag op uitnodiging van de Pim de Kuijer Stichting een volle zaal toe in het debatcentrum De Balie in Amsterdam. Ruim drie kwartier leidde zij haar publiek langs de weg tot aan de eerste stappen toen zij besloot voor eens en voor altijd af te rekenen met crises, veroorzaakt door oude politiek en politici. In 45 minuten schepte ze een beeld van zichzelf waarin zij niets anders wil dan afrekenen met corruptie en geslotenheid van de overheid.

“Gestolen gelden terughalen en Clad-rapporten die bewijzen bevatten van corruptie als bij de naschoolse opvang en Carifesta voor de rechter brengen”, is haar betoog. Hoewel dit geluid al jaren te horen is, liet Neus in het een-op-een-gesprek duidelijk doorschemeren dat zij niet met langetermijnpartijpolitiek bezig is. Van bevlogenheid om middels de politiek die verandering teweeg te brengen, was weinig te merken. Haar excuus: “Ik ben niet de leider. Let the people decide. Ik heb geen ambities om president te worden.”

[uit de Ware Tijd, 09/04/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter