blog | werkgroep caraïbische letteren

Ieder zijn mening? Niet als het om racisme gaat

door Dalilla Hermans

Mona Eltahawy zou vanavond haar nieuwste boek komen voorstellen in De Balie in Amsterdam. Maar ze komt niet. Eltahawy is een Egyptisch-Amerikaanse journaliste, auteur en activiste. Haar uitgesproken feminisme is de stuwende kracht achter haar werk.

Islamitische vrouwen in Afrika. Foto © Michiel van Kempen

Al decennia schrijft ze vlijmscherpe stukken over de verborgen pijn van vrouwen in de islamitische wereld, vrouwenbesnijdenis, genderongelijkheid in het Westen, seksueel geweld, kindhuwelijken: de strijd tegen het patriarchaat wereldwijd dus. Ze was een van de voortrekkers van de #MosqueMeToo-beweging die moslima’s opriep hun verhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tijdens (onder andere) de hadj te delen. In 2011 werd ze opgepakt, toen ze verslag uitbracht van de protesten op en rond het Tahrirplein tijdens de Arabische Lente. De jaren voordien was Eltahawy al zeer kritisch over het Egyptische regime. Tijdens haar arrestatie werd ze mishandeld (ze brak beide armen) en misbruikt.

Lees hier verder in destandaard.be, 24 april 2019

Voor een respons, zie ‘Schurend’ De Balie verbaasd over afzegging feministe’, NRC, 23 april 2019.

De Egyptisch-Amerikaanse feministe Mona Eltahawy zegde maandag haar lezing in De Balie af, omdat er twee jaar terug in een debat scherpe uitspraken tegen moslims werden gedaan. „Een zorgelijke ontwikkeling”, zegt directeur Albrecht van het debatcentrum.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter