blog | werkgroep caraïbische letteren

Iconenkalender legt belang archiveren bloot

door Audry Wajwakana

 

PARAMARIBO – “Bij de zoektocht naar materiaal en documenten zijn we erachter gekomen dat belangrijke Surinamers en Surinaamse organisaties zich onvoldoende bewust zijn van het belang om hun werk en activiteiten te documenteren.” Dit zei Naks-voorzitter Siegmien Staphorst bij de feestelijke presentatie van de iconenkalender van haar organisatie.

Singi-uma Emelie Leerdam (m) heeft ook een plaats verworven op de iconenkalender. Foto: Jason Leysner

Staphorst: “Wij van het Naks-documentatiecentrum van de Afro-Surinaamse cultuur beseffen dat er werk aan de winkel is om dit bewustzijn op gang te brengen.” De iconenkalender is een initiatief van de Sranantongo-werkgroep binnen Naks. Vorig jaar werd de eerste editie uitgegeven. Met deze kalender wil de organisatie een bijdrage leveren aan de Surinaamse historie, het behoud van de Afro-Surinaamse cultuur en de nationaliteitsbeleving.

Surinamers die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het land zijn door Naks geëerd. Daartoe behoren taalkundige Hein Eersel, historicus en politiek analist Eugène Gessel, Heloise Rozenblad (eerste vrouwelijke procureur-generaal) en singi-uma Emelie Leerdam. Van deze levende iconen werd een filmpje vertoond, waarna ze elk een mand met presentjes, de nieuwe kalender en een plaquette kregen waarop hun naam en de tekst ‘Grani fiti den bikasi den gi Sranan grani’ is gegraveerd.

De overige acht iconen zijn arts en toneelschrijfster Sophie Redmond, Cecile Zandwijken (promotor marronkunstnijverheid), Clark Accord (bestseller auteur en publicist), Ilse Henar-Hewitt (pionier van de Surinaamse vrouwenbeweging, koto- en angisakenner), Thelma Ment (zangeres en cultuurdraagster), Wilgo Baarn (theatermaker, regisseur en medeoprichter van de Alakondredron), Big Jones (vernieuwer van de kawinamuziek) en Gazon Matodja (grootopperhoofd der Aucaners).

Volgens Onderwijsminister Lilian Ferrier zou elke school in het bezit moeten zijn van deze kalender. De bedoeling is volgens Staphorst dat er elk jaar een kalender met de Surinaamse iconen wordt uitgebracht. “We werken nu aan een programma voor scholen, want we willen heel graag dat de jeugd geïnformeerd wordt over de Surinaamse iconen”, zegt ze tegen de Ware Tijd. Aan de lancering van de tweede Sranantongo-iconenkalender is er een expositie verbonden, waarbij er informatie over de verschillende iconen wordt gepresenteerd via oude krantenknipsels, foto’s en de producten die de iconen hebben vervaardigd. De expositie duurt tot vrijdag.

[uit de Ware Tijd, 05/11/2018]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter