blog | werkgroep caraïbische letteren

I-WRITE organiseert opnieuw scriptwedstrijd

Het I-WRITE-project, de scriptwedstrijd van Bijlhout Media in Suriname, krijgt dit jaar een vervolg. Wie vóór 14 februari een scenario voor een korte film indient, doet mee om de titel “I-WRITER”.

Vorig jaar ging de prijs voor het beste script naar Anjani Ramdjanamsingh met How Suicidal Thoughts…. Haar korte film ging in augustus vorig jaar met nog vier andere producties in première in TBL Cinemas en draaide vervolgens een week in de bioscoop.

Ook dit jaar gaat het om een origineel script voor een film van 10 minuten. De deelnemers kunnen kiezen uit vijf categorieën: drama, romance, action/adventure, comedy of thriller. Deze categorieën zijn vrij te combineren in bijvoorbeeld: romantic comedy of action/drama. Scripts kunnen ingezonden worden via http://www.bijlhoutmedia.com/ Na de deadline van 14 februari zet Bijlhout Media alle ingezonden scenario’s online. Via de website krijgt het publiek een week lang de tijd de scripts te lezen en daar punten voor te geven. Vervolgens worden uit elke categorie de twee scripts met de meeste punten voorgelegd aan een professionele jury. Die bestaat dit jaar uit Borger Breeveld, Astrid van Eer en Eartha Silos. Het is de bedoeling dat de scriptschrijvers vervolgens stevig aan de tand worden gevoeld over hun verhaal. Uiteindelijk bepaalt de jury welke vijf scripts worden verfilmd. Van de gesprekken met de jury en de jurering zelf wordt net als vorig jaar een tv-programma gemaakt dat vanaf woensdag 9 maart is te zien bij de STVS.

Initiatiefneemster Kathleen Bijlhout benadrukt dat ze met het project I-WRITE de Surinaamse filmwereld een “boost” wil geven: “Er zijn veel mensen die videoclips of commercials maken maar het realiseren van een commerciële film is toch iets anders. We willen het aanwezige talent opnieuw een kans geven. Dan krijgen ze ook enige bekendheid en is het bijvoorbeeld mogelijk dat ze meewerken aan buitenlandse films die in ons land worden opgenomen.”

Naast de oproep aan scriptschrijvers biedt Bijlhout Media filmmakers de mogelijkheid om een I WRITE movie te maken. Cameramensen, regisseurs, lichtmensen, ontwerpers, visagisten kunnen zich vanaf 1 februari aanmelden.

De vijf I-WRITE-films die vorig jaar werden geproduceerd worden binnenkort ingezonden voor een filmfestival in Italië voor kleinschalige, low budget-producties. Op termijn wil Bijlhout Media een dvd uitbrengen met de vijf korte films.   [overgenomen uit Starnieuws, 1 februari 2011]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter