blog | werkgroep caraïbische letteren

Humberto Tan maakt theaterdebuut in Snorder

Humberto Tan maakt als special guest zijn theaterdebuut in de vijfde aflevering van de theatrale soap Snorder op zaterdag 28 maart in De Balie. In eerdere afleveringen waren onder anderen Nasrdin Dchar, Hedy d’Ancona en The Voice-finalist Mitchell Brunings als special guests te zien. Snorder is een theatrale soap over de gezellige gekte bij een illegaal taxibedrijf in Amsterdam Zuidoost, in de regie van John Leerdam.

snorder

In de vijfde aflevering van Snorder, We Shall Overcome, staat geïnstitutionaliseerd racisme centraal en worden vooringenomen aannames blootgelegd. Racisme slaat geen kleur, cultuur of klasse over.

Shakuntela moet een heftige ontgroening doorstaan op haar studentensociëteit en vindt dat niet leuk. Makeba vermoedt racisme. Igor’s vrouw Olga komt hem verrassen met een bezoekje en blijkt een Oostblokracist in hart en nieren. Diana en haar zusters steken ondertussen hun discriminerende mening over Polen en Roemenen niet onder stoelen of banken. Charles is enorm afgevallen en Diana is helemaal in haar nopjes. En Humberto Tan krijgt te maken met racistische verwarring over zijn persoontje.

 

Gastacteurs: Humberto Tan en Julia van de Graaff
Cast: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Paulette Smit, Sergio IJssel, Farida van den Stoom, Ignaro Petronilia, Bo Bojoh, Roger Goudsmit, Erle de Lanooi, Vastert van Aardenne, Romana Vrede, Lucinda Sedoc, DJ LoveSupreme
Regie: John Leerdam Tekst: Jenny Mijnhijmer
Tekstbijdrage: Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Robert Vuijsje

 

Snorder in De Balie
Za 28 mrt 2015, 22.30u, afl. 5 We Shall Overcome met special guest RTL Late Night host Humberto Tan
Za 25 apr 2015, 22.30u, afl. 6 Going to the Chapel met special guest tv-kok Ramon Beuk

De afleveringen van Snorder zijn los te bekijken en na afloop terug te zien via: http://www.debalie.nl/de-balie-tv

Over Snorder
Kun je in het Nederland van 2014 nog hosselend overleven? Snorder is een theatersoap over de gezellige gekte bij het illegale taxibedrijf in Amsterdam Zuidoost waarvan Diana en Charles aan het hoofd staan. Snorder gaat over zakendoen, romantiek, politiek en generatieverschillen.

Bedenker John Leerdam: ‘In Zuidoost rijden weinig taxi’s, maar de behoefte aan vervoer is er niet minder om. Zo is er een circuit van illegale taxi’s ontstaan. De snordercultuur is een mooie kapstok om de verhalen van alle verschillende culturen die in Zuidoost bestaan aan op te hangen. Het zijn verhalen die we niet of nauwelijks terugzien in het theater en op televisie. In Snorder wordt dit op een theatrale en grappige manier aangekaart. Dat levert veel grappige scènes op, maar het publiek wordt ook aan het denken gezet.’

Snorder maakte van 1999 tot 2003 al eerder furore op de Parade en in het Cosmic Theater en was de jaarlijkse uitsmijter van festival Hollandse Nieuwe. De theatersoap was de eerste in zijn soort die erin slaagde om cultureel diverse stereotypen realistisch neer te zetten in combinatie met een flinke dosis humor.

Snorder is de eerste voorstelling van een drietal geëngageerde theatervoorstellingen met een politieke lading binnen de samenwerking tussen Stichting Julius Leeft! en De Balie. De voorstellingen richten zich op de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit.

Snorder wordt ondersteund door het Bijlmer Parktheater.

Verwacht John Leerdam in De Balie
Race, gebaseerd op het gelijknamige stuk van de Amerikaanse toneelschrijver David Mamet, gaat over de complexiteit van seksuele intimidatie in relatie tot kleur, ras en rechtspraak.
Spel: René van Asten, Kenneth Herdigein, Urmie Plein, Vastert van Aardenne
Speeldata: wo 6 (try-out), do 7 (première), za 9 en zo 10 mei 2015

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter