blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoorn biedt geen excuses aan voor slavernijverleden en erkent rol erin ook niet

De gemeente Hoorn biedt geen excuses aan voor het slavernijverleden. Ook komt er geen erkenning van de rol die de gemeente speelde in dat verleden. Hoorn was vroeger een van de belangrijkste steden binnen de Vereenigde Oostindische Compagnie.

Replica VOC-schip Amsterdam. (Foto collectie Aart G. Broek.)

In de gemeenteraad is er geen meerderheid voor erkenning en excuses, laat de Noord-Hollandse gemeente vrijdag weten.

In juni kwam een onderzoeksrapport over het slavernijverleden van Hoorn naar buiten. “Als een van de weinige steden die vertegenwoordigd waren in de VOC en de WIC, was Hoorn sterk bij het Nederlandse systeem van slavernij betrokken”, bleek uit het onderzoek in opdracht van de gemeente Hoorn.

De Hoornse gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen legde de basis voor de Nederlandse slavernij in Azië. Stadsbestuurders waren verantwoordelijk voor de compagnieschepen waarmee duizenden tot slaaf gemaakte mensen onder Hoornse vlag werden verscheept en verhandeld.

Maar de gemeenteraad kwam er niet uit hoe om te gaan met de conclusies van het rapport, vertelt een woordvoerder van de gemeente aan NU.nl.

Motie voor excuses en erkenning verworpen

Donderdagavond werd in de raadsvergadering een motie voor excuses ingediend door de PvdA en D66. Die werd gesteund door GroenLinks en de ChristenUnie, maar heeft het niet gehaald.

De VVD, ÉénHoorn en HoornLokaal stelden voor om geen excuses, maar erkenning van de rol van Hoorn in het slavernijverleden uit te spreken. Die motie werd ook verworpen.

Belangengroepen als We Promise hadden partijen die voor excuses en erkenning waren geadviseerd om de motie nog niet in te dienen, omdat al werd verwacht dat deze het niet zou halen. Desondanks beloofde We Promise de dag voor de stemming al “de strijd tegen koloniaal Hoorn” sowieso voort te zetten.

Een voorstel van de coalitiepartijen om gesprekken over onder meer discriminatie en racisme te blijven organiseren, werd wel aangenomen.


[Van de website NU.nl, 15 december 2023.]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter