blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hoogste pauselijke onderscheiding Emile Wijntuin

door Jason Pinas

PARAMARIBO – Oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin, die op 7 mei is overleden, kreeg zaterdag postuum de hoogste pauselijke onderscheiding voor leken gelovigen. Het bewijs van eer is tijdens een speciale dienst in de kathedrale basiliek in ontvangst genomen door zijn weduwe Ninon Wijntuin-Alvares. Diverse notabelen onder wie oud-vicepresident Ramdien Sardjoe en first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry waren aanwezig.

Pater Esteban Kross toont de weduwe van oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin de speciale oorkonde behorende bij de pauselijke onderscheiding.

Bijgestaan door pater Esteban Kross en de oudste zoon van de overleden volksvertegenwoordiger nam de zichtbaar ontroerde weduwe de onderscheiding, versierselen en een oorkonde uit handen van bisschop Karel Choennie in ontvangst. Kort daarvoor waren de onderscheidingstekens op plechtige wijze binnengebracht door de padvinders van de Petrus Dondersgroep. “Heel veel dank voor dit alles. Ik hoop dat alles wat mijn papa heeft gedaan voor het land en zijn gezin een goede inspiratie zal zijn voor Suriname”, sprak zijn zoon.

Choennie zei dat de rooms-katholieke gemeenschap van Suriname heel veel waardering heeft voor wat Wijntuin heeft betekend voor het land en de kerk. Vandaar dat hij door het rk-bisdom is voorgedragen om in aanmerking te komen voor dit eerbetoon. De medaille wordt volgens de bisschop uitgereikt aan katholieke gelovigen die minimaal 45 jaar oud zijn en zich gedurende 25 jaar onafgebroken verdienstelijk hebben gemaakt voor de kerk. “We weten dat Emile Wijntuin zich geheel zijn leven verdienstelijk heeft gemaakt voor de kerk, de paus, Coronie, Suriname en de democratie in de wereld.”

Wijntuin heeft als politicus meerdere onderscheidingen gehad van zowel Nederland als Suriname. Echter, ondanks de grote bijdrage die hij jarenlang heeft geleverd binnen de kerk is het volgens de bisschop opmerkelijk dat hij pas na zijn dood wordt gedecoreerd door de paus. Choennie: “Ongetwijfeld volgt dan de vraag, hoe komt het dat wij als katholieke kerk hem postuum erkennen? Ik heb daar geen goed antwoord op.”

Volgens de bisschop leefde het bisdom in de veronderstelling dat Wijntuin de onderscheiding al had gekregen. Politicoloog Hans Breeveld gaf een korte levensschets van de oud-parlementsvoorzitter. Hij zei dat Wijntuin vanaf het begin van zijn politieke carrière gepassioneerd was en zich vooral sterk heeft gemaakt voor het onderwijs. “Emile Wijntuin heeft als politicus grote roem verworven. Gran tangi, waka bun”.

[uit de Ware Tijd, 19/10/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter