blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoogleraar Rinkes en Harry van Bommel gedecoreerd

Hoogleraar Jac Rinkes en gewezen Tweede Kamerlid Harry van Bommel zijn dinsdag gedecoreerd namens president Desi Bouterse. Dit heeft plaats gevonden op de Surinaamse ambassade te Den Haag in bijzijn van Roy Lieuw A Sie consul-generaal van Suriname en Ram Rambaratsingh van stichting Satya Dharma.

Hoogleraar Jac Rinkes en Oquemele Denz tijdelijk zaakgelastigde van Suriname.

Van Bommel is ambassadeur van de stichting. Als Tweede Kamerlid heeft Van Bommel zich ingezet voor het realiseren van diverse projecten voor Suriname. Hij is nog steeds actief in het uitvoeren van projecten voor Suriname en is volgens Satya Dharma een Suriname-vriend


Rinkes die hoogleraar Privaatrecht aan de Open Universiteit tevens bijzonder hoogleraar Europees Consumentenrecht heeft afgelopen maand de SURO-speld uit handen van Ramon Ramsodit van de stichting Satya Dharma ontvangen. Deze Suriname-Rotterdam-speld wordt uitgereikt aan personen die met hun activiteiten hebben bijgedragen aan het versterken van de band tussen Suriname en Rotterdam. De uitreiking vond plaats in het studiecentrum van de Open Universiteit in Rotterdam. De professor ontving de SURO-speld vanwege zijn actieve betrokkenheid bij het onderzoek naar de Surinaamse boedelproblematiek. Enkele jaren geleden promoveerde de Surinaamse wetenschapper Ramautar op dit onderwerp aan de Open Universiteit.

De Open Universiteit is goed vanuit Suriname te volgen want het onderwijs  online wordt aangeboden. Studenten kunnen tot in het binnenland van Suriname op elk zelfgekozen tijdstip studeren. Er is een digitale leeromgeving waar het studiemateriaal te vinden is en waar het contact met medestudenten en docenten kan worden onderhouden. Tentamens zijn in Suriname af te leggen bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Voor minder draagkrachtige studenten is er een kortingsregeling. Bij het Bureau Kortingsregeling Collegegeld Open Universiteit is een korting aan te vragen op het collegegeld. 
Surinaamse studenten hebben hierbij dezelfde rechten als Nederlandse studenten. De hoogte van de korting kan oplopen tot 80% van het collegegeld en is gebaseerd op het (gezamenlijk) belastbaar inkomen van de student en een eventuele partner. Is de student jonger dan 21 jaar dan wordt ook gekeken naar het inkomen van de ouders. Op de website van de Open Universiteit  is een formulier te vinden waarmee de korting kan worden aangevraagd. Het is wel belangrijk om de korting aan te vragen voordat studenten zich aanmelden voor een opleiding. Alleen met een beschikking wordt korting toegekend. Achteraf wordt geen korting meer verrekend.
Volgens Ramsodit, die zelf ook aan de Open Universiteit heeft gestudeerd, is de OU “ideaal voor studenten die meer willen met hun studie dan Suriname kan bieden. Ze hoeven er het land niet voor uit, waardoor de kosten beperkt blijven. Als ze de opgedane kennis dan ook in Suriname in praktijk brengen, zal dat ons Suriname verder helpen met de ontwikkeling.”

[van Starnieuws, 4 maart 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter