blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoogleraar klaagt dichter aan wegens pestacties

door Patrick Meershoek

Hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen heeft bij de politie aangifte gedaan tegen de Surinaamse dichter Rabin Gangadin wegens chantage, afpersing en laster. ‘Het houdt nooit op, daarom heb ik aangifte gedaan’ (Michiel van Kempen)

Hoogleraar Michiel van Kempen. Foto © Klaas Fopma

In een anonieme brief aan ‘negerboer’ Van Kempen dreigt Gangadin op en rond de UvA een pamflet te verspreiden waarin de hoogleraar er onder meer van wordt beschuldigd slecht presterende studenten te ronselen voor de Islamitische Staat. Uit het pamflet: ‘Van Kempen is namelijk een baan als imam in het Midden-Oosten in het vooruitzicht gesteld indien hij zijn hoogleraarbaan aan de UvA kwijt mocht raken.’

De anonieme briefschrijver eist van de hoogleraar dat deze voor vrijdag een negatieve bespreking van ‘de door u aangevallen persoon’ van internet laat verwijderen. Om misverstanden te voorkomen over de persoon in kwestie, is een foto bij het pamflet gevoegd waarop Van Kempen poseert met een exemplaar in de handen van Striptease Zonder Muziek, de vijfde en laatste bundel van Gangadin, uit 1987.

Het is niet voor het eerst dat Van Kempen op de korrel wordt genomen door Gangadin. Sinds de hoogleraar in zijn in 2003 verschenen standaardwerk Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur de Hindoestaanse schrijver, dichter en columnist beschuldigde van plagiaat en het pronken met nooit verworven academische titels, voert Gangadin een verbeten strijd tegen zijn criticus.

Rechter
In 2010 stapte Gangadin naar de rechter om genoegdoening te eisen. Hij zou bij het vinden van een baan grote hinder ondervinden van de beschuldigingen. De rechtbank in Breda stelde echter Van Kempen in het gelijk, onder meer omdat de door Gangadin aangedragen afwijzingen op sollicitaties bleken te zijn vervalst. Het vonnis werd een jaar later in hoger beroep bekrachtigd, en twee jaar geleden trok het hof in Den Bosch dezelfde conclusie.

Van Kempen: ‘Gangadin is indertijd veroordeeld tot het betalen van sommen die inmiddels enorm zijn opgelopen, maar hij heeft nooit een cent betaald. Erger nog: hij gaat nog altijd door met zijn pestacties. Hij schrijft brieven aan alle denkbare instanties, hij verstuurt valse mails onder mijn mailadres. Vorige maand stond er nog een stuk op de website van Televizier, zogenaamd van mijn hand. Het houdt nooit op. Daarom heb ik ook aangifte gedaan.’

Gangadin, onlangs nog actief als columnist voor de website The Post Online, was niet bereikbaar voor een reactie.

[Bron: Het Parool, 12 mei 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter