Hoog sterftecijfer onder Inheemsen door coronavirus
Sinds de uitbraak van Covid-19 in maart vorig jaar tot eind februari, zijn in totaal 28 Inheemsen overleden aan deze ziekte. Dit blijkt uit cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Op 28 februari stonden op het Covid-19-dashboard in totaal 172 doden geregistreerd in Suriname, waarvan 16,2 % sterfgevallen onder Inheemsen.
Dit is een hoog sterftecijfer. Het is hoger geweest op 21 september 2020 met 18 van de 97 sterfgevallen (18,5%). Het Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden had toen deze cijfers verzameld met informatie van het BOG, Medische Zending en uit Inheemse dorpen.
In vergelijking met andere bevolkingsgroepen is het sterftepercentage onder de Inheemsen het twee na hoogste sterftecijfer. Maar gelet op het feit dat de Inheemsen slechts 4% uitmaken van de totale Surinaamse bevolking, is dit een ernstige impact van de Covid-19 uitbraak onder de Inheemse volken van Suriname.
De grootste uitbraak van Covid-19 onder Inheemsen was in de maanden augustus en september. De eerste besmetting werd in juni geregistreerd in Sipaliwini Savanna en de meeste besmettingen (68) in West Suriname. Er zijn ook niet-geregistreerde besmettingen geweest, waar de Inheemsen zich niet lieten testen op het coronavirus en eigen medicatie gebruikten. Daardoor is het niet duidelijk hoeveel Inheemsen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Volgens cijfers van het BOG was van het totaal aantal Covid-19 besmettingen in Suriname 20% onder Inheemsen.
Vele dorpshoofden namen het besluit om hun dorp af te sluiten, nog voordat de overheid landelijk lockdownmaatregelen invoerde. Maar volgens sommigen hadden die maatregelen zelfs eerder genomen moeten worden. Kapitein Sergio Srisria van Washabo zegt dat, toen de eerste besmetting in Suriname in maart bekend werd, de dorpen meteen maatregelen hadden moeten treffen zoals het afsluiten van de Inheemse gemeenschappen, om zoveel mogelijk buitenstaanders te weren uit de dorpen. Ook moesten de mensen onmiddellijk bewust gemaakt worden over het reinigen van de handen met zeep of alcohol, dragen van een mond- en neuskap en het in acht nemen van de sociale afstand van 1,5 meter. “Als we deze regels direct hadden ingevoerd, waren er minder doden onder de Inheemsen”, redeneert Srisria.
Maar toen de maatregelen werden ingevoerd, bleken bepaalde mensen koppig te zijn en soms werden feestjes gehouden. Daarnaast werden de mond- en neuskappen niet gedragen. De mensen zijn in West Suriname huis-aan-huis bezocht door de traditionele gezagdragers. “We hebben de mensen uitgelegd wat de gevolgen zijn van de ziekte en dat je dood kan gaan. Vele mensen hebben daarna de zaak serieus genomen”, zegt Srisria.
In augustus en september zijn er in totaal 68 positieve gevallen geregistreerd in Apoera, Section en Washabo. Er zijn hiervan twee doden genoteerd. Districtscommissaris Josta Lewis van het Kabalebo gebied waarin deze dorpen vallen, heeft twee keer kort achter elkaar een algehele lockdown van elk twee weken ingevoerd. Hoewel de tweede total lockdown vrijwel plotseling werd doorgevoerd en de mensen hierop niet waren voorbereid, zegt Srisria dat die maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen.
[van Starnieuws, 13 maart 2021]