blog | werkgroep caraïbische letteren

Hong Kong

door Nico Eigenhuis

Tot de vele landen en plaatsen die aan de Surinaamse geschiedenis zijn te verbinden behoort het Aziatische Hong Kong. De verbindende schakel in deze is de in het Portugees-Chinese Macao geboren Wilkinson Dent, die in 1828 mede-eigenaar werd van plantage Bantaskine te Nickerie.

Hong Kong, het Dent Building (links) en de eerste generatie Jardine House (rechts), met Pedder Street Clock Tower op de achtergrond. Foto uit 1886 door Lai Afong.

Het Hong in de naam Hong Kong staat voor handelsfirma. Dent & Co – Dent’s – behoorde tot de rijkste actieve Britse handelsfirma’s in Hong Kong en behoorde met Jardine, Matheson & Co en Russell & Co. tot de oorspronkelijke “Canton Hongs”. Het bedrijf ontstond uit een initiatief van George Baring (1781-1854), een lid van de bekende bankiersfamilie, waarvan de naar hen vernoemde Baringsbank in de jaren 1990 failliet zou gaan door speculant Nick Leeson. Nadat in het bedrijf van Baring namens de familie Dent achtereenvolgens Thomas Dent en Lancelot Dent waren toegetreden, kreeg het in 1824 de naam Dent & Co.

Dent was een van de eerste handelaren die kantoren opende toen Shanghai in 1843 na de Eerste Opiumoorlog openging voor buitenlandse handel. Het bedrijf raakte betrokken bij de internationale zijde- en theehandel nadat het zijn aandelen in opium had verkocht. Dent had zwaar te lijden onder de crisis van 1866 en sloot dat jaar het kantoor te Hong Kong en verhuisde naar Shanghai.

Wilkinson Dent (1800-1866) werd als zoon van William Dent in Macao geboren, het Chinese district vanwaar in de periode 1858-1866 zo’n 2000 Chinese contractanten naar Suriname afreisden. Hij werd een van de handelspartners van de op de West actieve Colin Campbell uit Glasgow dat opereerde onder de bedrijfsnamen Colin Campbell, Dent & Co en Dent, Campbell & Co. Vanuit het Nederlandse Rotterdam werkten ze in onder andere Suriname, met hun schepen Eliza (1831), Nickerie (1830) en Piet Hein (1830).

De katoenplantage Bantaskine kwam in 1828 op naam van het bedrijf te staan, nadat het in 1827 in het bezit was gekomen van handelspartner James Macpherson. De plantage is vernoemd naar de gelijknamige Schotse plaats ten tijde van de uit deze plaats afkomstige John Piggot Wilson, tevens eigenaar van plantage John en een handelspartner van Colin Campbell of the Lynn. In 1832 ging bij de door Codjo e.a. veroorzaakt brand het katoenpakhuis van Campbell & Dent aan de Waterkant in vlammen op.

[bewerkt naar aan Facebook, 15 mei 2022]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter