blog | werkgroep caraïbische letteren

Honderdtal mensen bij demonstratie tegen boerkaverbod

In Den Haag zijn zo’n honderd mensen bijeen voor een demonstratie tegen het boerkaverbod. Onder de betogers zijn politici als Sylvana Simons en Arnoud van Doorn.

Jan H. de Groot : "Hoort! / Het vrije woord / bedreigd, versmoord, / brengt in de nood / zijn vechters voort / tot aan de dood." 1940 ~1945 - Den Haag / foto Aart G. Broek

Jan H. de Groot : “Hoort! / Het vrije woord / bedreigd, versmoord, / brengt in de nood / zijn vechters voort / tot aan de dood.” 1940 ~1945 – Den Haag / foto Aart G. Broek

De demonstratie is in de buurt van station Den Haag Centraal. Een dertigtal mensen is gesluierd en er zijn ook niet-moslims aanwezig om onder grote mediabelangstelling hun steun te betuigen aan de betogers. Er zijn veel agenten ter plekke die alles filmen.

Lees het bericht op NOS.nl, 9 augustus 2019; zie ook de Volkskrant, 9 augustus 2019;

“Een sluier, schreef [Joke Smit], ‘staat voor het recht op verstoting, voor geïnstitutionaliseerde jaloezie tussen vrouwen, voor het wegsnijden van erotische verlangens, voor vormen van apartheid die hopelijk minder gewelddadig zijn dan in Zuid-Afrika, maar vermoedelijk nog dieper ingrijpen in het leven van mensen, voor een stelsel van onderhorigheid dat vervolgens benoemd wordt als de waardigheid van de vrouw.’”
Elma Drayer, ‘De polarisatie rond het boerkaverbod laat zien hoe diep de kloof binnen links is rond dit thema’, de Volkskrant, 10 augustus 2019.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter