blog | werkgroep caraïbische letteren

Honderd procent man, hetero en voetbalsupporter: lekker makkelijk

door Floor Rusman

Het ‘Orakel van het Westen’ Francis Fukuyama en politiek filosoof Kwame Anthony Appiah nemen de identiteitspolitiek onder vuur en doen aanbevelingen om uit de loopgraven van de identiteitsoorlog te komen. ‘Wij mensen zijn clannish en hangen van nature liever rond met mensen die op ons lijken. ’

Norva Sling - Na kaminda pa Lus I Op weg naar het licht - 1997 - foto Aart G. Broek - www.klasse-oplossingen

Norva Sling – Na kaminda pa Lus / Op weg naar het licht – 1997 – foto Aart G. Broek – Landhuis Bloemhof Curacao

 

Triomfantelijk kwam de Amerikaanse senator Elizabeth Warren deze zomer met het bewijs in de vorm van een genetische test. Ze is van native American komaf! Nou ja, voor een klein deel dan: zes tot tien generaties geleden had ze een voorouder die afstamde van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking.

Fout!, zou Francis Fukuyama zeggen. Volgens de 65-jarige politicoloog zou links zich niet zo moeten bezighouden met identiteit, en zich in plaats daarvan moeten richten op sociaal-economische thema’s. Een bekende analyse inmiddels: na de verkiezing van Trump verschenen diverse boeken die links op vergelijkbare wijze beschuldigden. Denk bijvoorbeeld aan Mark Lilla’s The Once and Future Liberal en Thomas Franks Listen Liberal.

Lees hier verder op de website van NRC, 1 november 2018.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter