blog | werkgroep caraïbische letteren

Honderd jaar Boeli van Leeuwen

De verhalenbundels De ruïne van een kathedraal (1996) en De taal van de aarde (1997) van Boeli van Leeuwen zijn niet meer in druk, en dat is jammer. Om de leemte deels te vullen en om het feit te vieren dat de auteur honderd jaar geleden, op 10 oktober 1922, werd geboren is een nieuw boek gemaakt: Wie denk je dat ik ben?

De ondertitel van de verzameling is ‘Een biografische bloemlezing’, omdat het om een keuze uit zijn werk gaat, waarin de auteur geregeld zichzelf naar voren laat komen. Opgenomen zijn verhalen uit bovenstaande bundels en uit de meer recente bundelingen Geniale Anarcie (1990) en Ver weg dichtbij (2017). Voor deze gelegenheid is er ook materiaal opgenomen dat niet eerder in boekvorm is verschenen. De eerste krantenstukken uit 1947 bijvoorbeeld, dus het echte debuut van Van Leeuwen. Ook ander verspreid werk waarin de schrijver op al of niet directe wijze aanwezig is, krijgt nu de kans om een tweede leven te beginnen. Er is ook een gedicht opgenomen ‘Patriarch met trio’, waaruit Van Leeuwens ontzag voor het Curaçaose erfgoed blijkt.

De bundel, met een voorwoord van Sheila Sitalsing en samengesteld door Klaas de Groot, zal gepresenteerd worden op 8 oktober in Den Haag. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst, georganiseerd door de ‘Dutch Caribbean Book Club’ in het Nationaal Archief (klik hier). Aart Broek zal daar een lezing geven en ook uitgever Franc Knipscheer zal daar spreken. Hij zal het hebben over zijn band met de auteur, van wie hij al zoveel titels in zijn fonds heeft.

Boeli van Leeuwen

Boeli van Leeuwen
Wie denk je dat ik ben?
Een biografische bloemlezing

Gekozen en bezorgd door Klaas de Groot
Voorwoord Sheila Siltalsing
Curaçao, Nederland
gebrocheerd in omslag met flappen,
276 blz., € 19,50
ISBN 978-94-93214-86-6

Voor verdere informatie: zie de site van Uitgeverij In de Knipscheer.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter