blog | werkgroep caraïbische letteren

Hommage aan Trefossa bij 40 jaar Srefidensi

Filmmaker Ida Does heeft de 40e verjaardag van de onafhankelijkheid van Suriname aangegrepen om wederom een hommage te brengen aan dichter Trefossa. Dit doet zij door haar prijswinnende film Mi a no mi, Trefossa beschikbaar te stellen voor wereldwijde online screening. Maar ook met een feestelijk speciaal ontworpen T-shirt.

srefidensi

“De historische bijdrage van Trefossa aan onze taal, onze waarden en identiteit staat buiten kijf en blijft actueel,” meent Does, die enkele jaren geleden de prijswinnende documentaire maakte. In die film blikken tijdgenoten, vrienden en familieleden terug op leven en werk van de dichter Trefossa, pseudoniem van Henri Frans de Ziel (1915-1975).

Door de video on demand is de film nu over de hele wereld te streamen en te downloaden. ‘Ik hoop hiermee bij te kunnen dragen aan een blijvende verbreiding van de kennis over onze geschiedenis en onze bijzondere erflater Trefossa.’

Trefossa was de eerste Surinaamse dichter die een bundel gedichten in het Sranan publiceerde: Trotji (1957). Hiermee maakte hij een indrukwekkende literaire statement, die veel lof oogstte. Trefossa is niet alleen de tekstdichter van het Sranan couplet van het volkslied- opo kondreman un opo-, maar ook de ontwerper van de naam die Suriname’s onafhankelijkheid nu al 40 jaar heeft : ‘Srefidensi’.
“ Velen staan al niet meer stil bij het gebruik van het prachtige woord Srefidensi, maar 40 jaar geleden was er geen Sranan woord voor. Aan de vooravond van de officiële datum ontwierp hij het. Hij vertelde dit aan vrienden en familie met de opdracht mee te helpen het onder het volk te brengen. Binnen de kortste keren werd het gemeengoed in de Surinaamse samenleving. Het woord appelleerde aan het trotse gevoel over ons land, het was nieuw, maar voelde niet vreemd en heel vertrouwd. Als Surinamers zijn wij schatplichtig aan de woordsmid Trefossa.”
“Met de film en de nieuwe T-shirts hoop ik mijn steentje bij te dragen aan het blijvend vestigen van Trefossa’s narratief in de harten en hoofden van nieuwe generaties,” zegt de filmmaker, die in Paramaribo is geboren.

De speciale T shirts -een beperkte oplage- zijn via de website te bestellen.

on 12.10.2015 at 7:02
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter