blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe ‘woke’ zich in onze universiteiten nestelt

De academische vrijheid is in gevaar


door Coen de Jong

Universiteiten zijn bolwerken van het vrije academische denken. Althans, dat ideaalbeeld bestaat. Maar universiteiten ontkomen niet aan de woke tijdgeest en het heftige discours over racisme.

Rector-magnificus Henk Kummeling van de Universiteit Utrecht waarschuwde op 18 augustus 2021 bij NPO Radio 1 bij Spraakmakers voor toenemende overgevoeligheid en intolerantie onder studenten. Is ‘woke’ in opmars op universiteiten? In EénVandaag van 16 september 2021 was te zien hoe universitair docenten en studenten aan de Universiteit van Amsterdam zeggen soms op eieren te lopen omdat andere studenten vallen over woordgebruik en om het minste of geringste ‘microagressies’ ervaren.

Waren de heren De Witt wel woke genoeg? / foto Aart G. Broek

‘Blank’ zeggen en niet ‘wit’ geldt als een overtreding. Uitspraken tijdens colleges over het slavernijverleden, de Israëlisch-Palestijnse kwestie of het postmodernisme weegt men op een goudschaaltje. Opvallend: de journalist van EénVandaag gaf aan dat nauwelijks iemand op de UvA zich voor de camera over het onderwerp wilde uitspreken.

Wat is ‘woke’?
Lees verder op de website Wynia’s Week, 25 september 2021.

White blacksmith / foto Aart G. Broek

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter