blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe witter een vrouw, hoe beter

Stagiaires vormen een aparte bevolkingsgroep in Suriname. Ze, voornamelijk meisjes, zijn onmiskenbaar aanwezig in het straatbeeld van Paramaribo. Met hun blonde haren en enorme muggenbulten op de benen zie je hen al van ver aankomen.

stagiaires Zoe Deceuninck

Stagiaires aan de Waterkant, een populaire eet- en drinklocatie in Paramaribo. Foto © Zoë Deceuninck

 

Ze lopen vaak in groepjes over het straat, wat niet zo gek is gezien de veiligheid ’s avonds op het straat. De stagiaires zijn een groep die erg in trek is bij de Surinaamse mannen. Hoe witter, hoe beter lijkt hier de onbeschreven regel te zijn. Niet alleen zien de stagiaires er interessant en exotisch uit voor de Surinamer, ze worden geassocieerd met een goed gevulde portemonnee en een rood paspoort. Dat maakt van hen de ideale vriendin.

 

stagiaiares64395_1287698644_500

Het zijn niet de toeristen, maar de stagiaires die het hele jaar door de touroperators van centjes voorzien. Want wie wil er naast het werken ook niet het binnenland verkennen? De winkels en restaurants hebben er een nieuwe doelgroep bij en ook de taxibedrijfjes zijn blij met het grote aantal, in het begin nog kwetsbare, stagiaires.

Wie zijn studies wil afronden in het buitenland heeft het in Suriname goed gevonden. Niet alleen is Suriname toegankelijk dankzij dezelfde taal en lieve mensen, er moet ook gezegd worden dat de Surinamer eerlijk is. Er wordt geen misbruik gemaakt van onzekere meisjes. Wie per ongeluk te veel betaalt, wordt hier meteen op gewezen.

 

stagiaires9

En wie geniet nu niet van wat mannelijke aandacht? Zolang je zorgt dat je ’s avonds niet alleen over straat gaat, is het gesis en geroep toch ook een beetje vleiend. Er is alle tijd van de wereld om uit te gaan en het kost je geen enkele moeite om een gespierde man te regelen. En tijdens het uitrusten van een hevige nacht is er natuurlijk alle mogelijkheid om onderling belevenissen te bespreken. Integreren? Dat doen ze wel tijdens de stage. Wat een lieve meisjes toch.

[van Mondiaal Nieuws, 25 januari 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter