blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe maken we het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs aantrekkelijker?

Op maandag 3 juni 2019 organiseert de Akademie van Kunsten (onderdeel van de KNAW) het evenement ‘Hoe maken we het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs aantrekkelijker?’ 

 

 

Kunnen we het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs aantrekkelijker maken door binnen iedere school een schrijfacademie in te richten? Een schrijfacademie waar leerlingen essays leren schrijven, zich volledig kunnen onderdompelen in het werk van schrijvers zoals Vondel, Couperus, Wieringa, Palmen, Marsman of Isik, en waar leerlingen zich bijvoorbeeld kunnen verdiepen in hiphop, brievenromans, het nieuws en gedichten als alternatieve denkruimtes.

Schoolvak Nederlands aantrekkelijk maken

In vervolg op de bijeenkomst over het Plusprogramma Nederlands op 19 november 2018 zal tijdens deze avond verder worden nagedacht over manieren waarop het vak Nederlands in het voortgezet onderwijs weer aantrekkelijk gemaakt kan worden. de Akademie van Kunsten droomt ervan dat iedere leerling zijn/haar liefde voor de Nederlandse taal kan ontplooien door extra vakken te kunnen volgen die hem uitdagen, meeslepen, inspireren en vormen. Vanuit de Akademie van Kunsten neemt Micha Hamel daarom weer het initiatief om vanuit de makerskant mee te denken over hoe het vak Nederlands weer op de kaart te zetten.

Schrijfacademie

Tijdens deze avond zal worden besproken hoe een school een schrijfacademie, als plusprogramma Nederlands, kan inrichten. Er zal worden onderzocht welk model het meest geschikt is en wat de rol van een landelijke schrijfacademie daarbij kan zijn. Drie docenten vertellen hoe zij een plusprogramma Nederlands al in de praktijk brengen, hoe dit uitwerkt voor hun leerlingen en hoe zij verder geholpen kunnen worden in het overbrengen van de rijkdom van onze Nederlandse taal. De avond is bedoeld voor vakdocenten Nederlands, leerlingen, wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, uitgevers, bestuurders en creatieve denkers die het schoolvak Nederlands willen helpen verrijken.

 

Prof. dr Els Stronks. Foto © Jos Uljee, KB

 

Met:
•Micha Hamel, componist, dichter en onderzoeker, lid Akademie van Kunsten
•Els Stronks, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse letterkunde, Universiteit Utrecht – Welke tradities heeft Nederland in schrijfonderwijs?
•Annette Portegies, Querido – Leren schrijven door te lezen
•Bianca Graat en Evah den Boer, docenten Metis Montessori Lyceum Amsterdam – Hoe gaan wij het op school aanpakken, en waarom?
•Ingrid Hoogervorst, schrijver, schrijfdocent
•Theo Calis, docent Vechtstede College, Weesp
•Piet Gerbrandy, docent Klassiek en Middeleeuws Latijn, Universiteit van Amsterdam en redacteur De Gids
•Leerlingen van de Kees Boekeschool, Bilthoven

Datum en tijd: 3 juni 2019 19:00-21:00

Locatie: OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Aanmelden

Aanmelden is verplicht en kan door het invullen van dit formulier.

on 29.05.2019 at 14:28
Tags: /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter