blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe ‘inclusief’ wordt het Nationaal Slavernijmuseum?

door Piet Emmer

Een museum moet een maatschappelijk draagvlak hebben. Dat is mij duidelijk geworden bij een bezoek aan een statig pand met een indrukwekkende zuilengevel in Oakland, Californië, waarin het African-American Museum and Library is gevestigd.

image of AAMLO – The African American Museum and Library at Oakland / by Jshiga at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Al bij de ingang werd ik door de zwarte portier beleefd gevraagd of ik me niet vergist had in het adres en die vraag werd herhaald door een zwarte mevrouw, die de studiezaal annex expositieruimte beheerde. Niet dat het te druk was, want zo te zien waren die middag mijn vrouw en ik vrijwel de enige bezoekers.

Verveling
Toch oogde het gigantische pand niet leeg, want overal stonden of zaten personeelsleden – zonder uitzondering allemaal zwart -, die zich duidelijk verveelden. Blijkbaar had de gemeenteraad van Oakland met de oprichting van dit museum een politiek wenselijk besluit genomen zonder aandacht te besteden aan het draagvlak en zonder een serieuze prognose te maken van het aantal te verwachten bezoekers.
Dat niet alle musea – met uitzondering van de twee Amsterdamse bier- en seks-musea – evengoed bezocht worden, zal in Nederland ook wel voorkomen. We hebben waarschijnlijk het grootste aantal musea per hoofd van de bevolking ter wereld.

Lees verder op de website Wynia’s Week, 4 december 2021.
Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter