blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe het ‘gemengde’ uit het maatschappelijk debat verdween

Stephan Sanders als Guest of Director naar het NIAS

Auteur Stephan Sanders zal van september 2020 tot en met januari 2021 op uitnodiging van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Nederlands Letterenfonds aan het Amsterdamse academische instituut verblijven. Hij gaat er werken aan een boek over de steeds scherper wordende tegenstelling tussen ‘wit’ en ‘zwart’ in debat en politiek.

Stephan Sanders

Stephan Sanders (1961) is schrijver, columnist, essayist en presentator. Aan het NIAS zal hij zich buigen over de vraag hoe het ‘gemengde’ – van zeer licht tot zeer donkerbruin en alle schakeringen daartussenin – uit het politieke kleurenpalet en maatschappelijke debat is verdwenen. Aanhakend bij prominente denkers als Albert Murray en Barack Obama, die de absolute ‘zwart-wit’ tegenstelling relativeren, wil Sanders ‘gemengdheid’ terugbrengen in het debat.

Sanders schrijft columns en essays voor onder andere de Groene AmsterdammerVrij NederlandNRC Handelsbladde Volkskrant en Trouw, met name over (politieke) filosofie, multi-etnische en -religieuze verhoudingen en literatuur. Na zijn studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, debuteerde hij in 1989 met Gemengde ervaring, een filosofisch verslag van de Rushdie-affaire. Sanders’ essays zijn onder andere verzameld in Buitenwacht (De Bezige Bij) en Binnenste Buiten (Meulenhoff). Ook presenteert hij maandelijks het radioprogramma Brainwash (Human) op NPO Radio1. Voor de Werkgroep Caraïnische Letteren sprak hij op 16 februari 2018 de vijfde Cola Debrotlezing uit.

Zijn nieuwe boek verschijnt naar verwachting bij uitgeverij Van Oorschot.

Stephan Sanders wordt aan het NIAS Guest of the Director van socioloog prof.dr. Jan Willem Duyvendak, met een beurs van het Nederlands Letterenfonds.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter