blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe duur was de suiker behaalt Gouden Film

door Wytske van Tilburg
Paramaribo Hoe duur was de suiker, de openingsfilm van de 33ste editie van het Nederlands Film Festival, heeft de status van Gouden Film behaald. Al meer dan honderdduizend bezoekers hebben sinds de release op 26 september het meeslepende drama in de bioscoop gezien. De prijs werd uitgereikt aan regisseur Jean van de Velde en actrices Yootha Wong Loi Sing en Genelva Krind.

Hoe duur was de suiker is een historisch drama vol jonge acteurs. De film is gebaseerd op de roman van Cynthia McLeod. De schrijfster is erg enthousiast over de prestatie! “Dat is natuurlijk geweldig. Heel, heel mooi!”, roept de schrijfster enthousiast. “We hadden het wel een beetje verwacht natuurlijk, maar dat maakt het niet minder leuk.” Bescheiden voegt ze er aan toe dat het niet ‘haar’ film is, maar die van de regisseur, scriptschrijver, producenten en de cast.

Compliment

Bij de Gouden Film wordt tevens de Gouden Pen uitgereikt aan de betrokken scenarioschrijver. In dit geval is dat Jean van de Velde. “Het grootste compliment dat een scenarioschrijver kan krijgen is dat de auteur wiens boek hij tot een scenario bewerkt heeft gelukkig en blij is met het resultaat van die bewerking. Dat compliment heb ik drie weken geleden van Cynthia Mc Leod gekregen. Het op één na grootste compliment dat een scenarioschrijver kan krijgen is dat de mensen die geld betalen om de verfilming van zijn scenario te gaan zien enthousiast, ontroerd en geraakt zijn.”, zegt de scenarioschrijver dankbaar.

 

Gouden Kalf

Verder zegt Van de Velde verheugd en zelfs opgewonden te zijn om de film te laten zien aan de mensen wier geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met dit verhaal. De Gouden Pen is een initiatief van het Netwerk Scenarioschrijvers. De Gouden Film wordt toegekend wanneer er honderdduizend betaalde bioscoopkaartjes zijn verkocht. Bij vierhonderdduizend verkochte bioscoopkaartjes krijgt de film de status Platina Film en bij een miljoen kaartjes wordt het een Diamanten Film genoemd. Met het behalen van de status van Gouden Film maakt Hoe duur was de suiker kans op het Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. De Gouden Film werd uitgereikt namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Hoe duur was de suiker zal op 4 december in première gaan in Suriname.

[uit de Ware Tijd, 17/10/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter