blog | werkgroep caraïbische letteren

Hoe de Nederlandse Republiek de internationale leeshonger stilde

In de 17de eeuw werd Amsterdam het walhalla van boekenliefhebbers uit de hele wereld. Over hoe de Nederlandse Republiek toen de leeshonger stilde, schreven twee historici een baanbrekend, verbluffend en provocerend boek.

door René van Stipriaan

Planisfero anonimo [fragment], Italy, ca. 1530 - Vaticaans museum - foto Aart G. Broek

Planisfero anonimo [fragment], Italy, ca. 1530 – Vaticaans museum – foto Aart G. Broek

Uit de Boekhandel van de wereld valt een heerlijk lijstje superlatieven te destilleren: in de zeventiende eeuw werden in de Nederlandse Republiek minstens driehonderdvijftigduizend verschillende boeken, pamfletten, kranten en officiële documenten gedrukt, bij elkaar meer dan driehonderd miljoen exemplaren. Nederlandse drukkers en uitgevers produceerden in verhouding tot het aantal inwoners tien keer meer boeken dan hun collega’s in Frankrijk, Italië en Spanje, landen die op dat ogenblik tot de culturele voorhoede van Europa behoorden. De Duitsers kunnen de Nederlanders iets beter bijbenen, maar liggen toch ook een factor vijf achter. Nu sinds enkele decennia bibliotheekcatalogi met elkaar worden verbonden, wordt het mogelijk om, met de nodige slagen om de arm, dit type kwantitatieve inzichten op te bouwen. Maar als we dit weten, hoe kunnen we het verklaren?

Lees verder in NRC, 6 juni 2019.

Andrew Pettegree & Arthur Der Weduwen: De boekhandel van de wereld.Drukkers, boekverkopers en lezers in de Gouden Eeuw. Vert. Frits van der Waa. Atlas Contact, 624 blz. € 39,99

 

 

 

 

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter