blog | werkgroep caraïbische letteren

Historische kalender als ‘inspiratiebron’

Mediaduizendpoot Luciën Karg (59) heeft een kalender uitgebracht met ruim vijfhonderd historische feiten. “Wat we uit de boeken hebben geleerd, is vanuit een Nederlandse visie. Maar van wat Surinamers zelf gedaan hebben, kwam niet echt in de boeken voor.” Zijn historische kalender moet eyeopener en ‘inspiratiebron’ zijn.

Historische Kalender maart_418x583

Tekst en beeld Iwan Brave

Luciën Karg had van tevoren al een kwart van de bescheiden oplage van zijn historische kalender verkocht aan bedrijven. Verkooppraatjes waren niet echt nodig, want het ‘kant en klare’ showexemplaar sprak voor zich. Directies zagen in de grote kalender van A2-formaat het ideale relatiegeschenk, met daarop een sticker met bedrijfslogo. “Bedrijven geven veel uit aan relatiegeschenken voor de jaarwisseling. Maar bij drank drink je het op en het is weg. Dit is iets waar je een heel jaar naar kan kijken en het biedt je elke dag een stukje geschiedenis van Suriname”, prijst Karg de houdbaarheid van zijn product aan.

Het is een oud idee dat hij al in 1978 had. Hij studeerde marketing en advertising in New York. “Daar hebben ze me geleerd dat als je een idee hebt, het direct op te schrijven. En eens heb je een heleboel ideeën. Als ik zonder werk zit, dan pak ik mijn boekje met ideeën erbij.”

luciën karg - dWTfoto Iwan Brave_418x706

Luciën Karg

Soloproduct

Karg, zes jaar geleden geremigreerd, is een communicatieduizendpoot. Hij was freelance journalist, reclameman, grafisch ontwerper, fotograaf en pr is ‘zijn ding’, maar ziet zichzelf vooral als ‘allround reclameman’. “Ik ben geboren in de media en opgegroeid in de studio’s van Avros, Radio Nickerie en Rapar.” Zijn vader, Cyrill Karg, was radiopionier. Eind jaren zeventig was Karg bedrijfsleider en journalist bij de Vrije Stem en had met zijn ouders een Engelstalig programma bij Radio ABC. Daar draait hij nu voor zijn plezier plaatjes op zondagmiddag en maakt ook radiospotjes. Slechts een greep uit zijn rijkelijke cv, waaronder ook uitgeven van tijdschriften zoals Sonde Spikri.

 

Sonde spikri

Van huis uit en via opleidingen leerde Karg veel disciplines: presenteren, grafisch ontwerpen, copywriting, montage, zowel beeld als geluid, schrijven en fotobewerking. “Ik heb dus eigenlijk niemand nodig om een productie tot stand te brengen.” Zijn historische kalender is een soloproduct en was monnikenwerk. Anderhalf jaar lang tien uren per dag achter de computer. Voor de feiten las hij veel boeken en oude stukken die hij al lang geleden verzameld had over Suriname. “Mijn vader had ook heel wat verzameld en veel is na zijn dood bij mij terechtgekomen.”

Ook in de New York Public Library vond hij een en ander. Amerika en Suriname hebben al meer dan honderd jaar goede contacten met elkaar. Karg: “Je staat er versteld van wat ze in Amerika allemaal hebben over Suriname. In de bibliotheek van New York vind je alle overeenkomsten met ons land.” Toch bleek het vinden van zaken niet zo eenvoudig. “Wat we uit de boeken hebben geleerd, is vanuit een Nederlandse visie. Maar van wat Surinamers zelf gedaan hebben, kwam niet echt in de boeken voor.” Daarom was de site delpher.nl een dankbare bron. Daar vind je kranten van Suriname, Curaçao, Indonesië en het koninkrijk van Nederland vanaf uit de achttiende eeuw.

Gravenstraat_met_de_Hendrikschool,

Paramaribo, Gravenstraat met Hendrikschool

 

Verzwegen geschiedenis
Karg heeft zijn zinnen gezet op het onthullen van de ‘verzwegen geschiedenis’ van Suriname. Over de vele historische feiten op zijn kalender zegt hij: “Ik weet zeker dat de mensen meer dan de helft van de feiten nooit op school hebben gehad. Ik wil dat er meer liefde ontstaat voor ons eigen land. Want als je weet wat onze voorouders hebben opgebouwd. Dat niveau wat toen was, zijn we allang kwijt.”

De kalender zit boordevol eyeopeners en reminders. Bijvoorbeeld dat Coronie in 1954 bijna 2 miljoen kilo padie produceerde. Of dat na midden achttiende eeuw voor ruim 265 miljoen gulden aan landbouwproducten werd uitgevoerd. “In die tijd verdiende een onderwijzer driehonderd gulden per jaar”, plaatst Karg dat bedrag in juist perspectief. Toen Armand Zunder dat boek schreef over dat Nederland ons vijftig miljard moet teruggeven, vond ik dat bedrag te gek voor woorden. Maar als je de kranten van die tijd leest, waarin deze cijfers staan, dan heeft Zunder toch wel goed werk verricht.”

Documentaires
Het is niet Kargs eerste historische product. In 2011 maakte hij een documentaire over Paul C. Flu, Surinaamse medicus, hoogleraar en belangrijk pionieronderzoeker op het gebied van tropische ziekten. Zijn volgende zal gaan over Herman D. Benjamins. “Die is de grondlegger van ons onderwijs geweest”, stelt Karg. “Benjamins heeft het openbaar onderwijs ter hand genomen en was 32 jaar onderwijsinspecteur. Wat die man heeft opgebouwd voor Suriname, is wat we vandaag zijn.”

Op twee na zijn alle foto’s van statenlid Julius Muller uit 1884. De maartfoto uit 1938 is van familie Van Ravenswaay. Daarop een Amerikaans tweemotorig Beechcraft dat vanwege slecht weer een voorzorgslanding had gemaakt op een weiland, waar nu de Kernkampweg is. De 80-jarige boer Van Ravenswaay vloog de volgende dag mee naar Zanderij en was daarmee “een van de eerste Surinamers die gevlogen heeft”.

 

Beechcraft Suriname

Gecrashte Beechcraft, district Sipaliwini Suriname. Foto © Jeffrey van der Wees

De kalender vermeldt veel geboorte- en sterftedagen van personen die hun stempel – meestal positief – hebben gedrukt op de geschiedenis van Suriname. De bondige teksten over hun verdiensten zijn bedoeld als ‘teasers’. Karg: “Ik hoop dat sommige mensen deze dingen gaan onderzoeken of weer oppakken. Coronie was niet altijd zoals het nu is. We zijn veel verder en hebben meer technologische mogelijkheden; wat let ons om het veel meer te maken dan het toen was. Mijn kalender moet dan ook een inspiratiebron zijn. Misschien komen mensen dingen tegen die we helemaal vergeten waren.”

[Dit artikel is verschenen in de Ware Tijd, ‘Cultuur en Zo’ van 7 januari 2015]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter