blog | werkgroep caraïbische letteren

Historicus Eugène Gessel overleden op 101-jarige leeftijd

Historicus en politiek analist  Eugène ‘oom Sjenie’ Gessel is in de namiddag op 101-jarige leeftijd ingeslapen. Hij was de ‘guru’ van veel mensen. De familie bevestigt dat Gessel thuis is ingeslapen rond 17.30 uur. 

Eugène Gessel
Foto © Rinaldo Klas


Bij zijn 100e verjaardag op 22 januari 2019 kreeg hij bezoek van toenmalige president Desi Bouterse. Hij heeft nog aandachtig zitten luisteren naar de historicus. Gessel was nog heel scherpzinnig en hield de politieke ontwikkelingen in het land goed bij. 
Eugène Gessel was docent op de Algemene Middelbare School en de Kweekschool. In 2011 kreeg historicus Gessel een eredoctoraat van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ex-president en voormalig dictator Bouterse zei toen “oom Sjenie is één van mijn grootste leermeesters. Hij heeft jarenlang gewerkt aan mijn vorming”. 

De Hoogestraat is op 21 januari 2019 vernoemd naar de historicus: Dr. Eugène Albert Gesselstraat. De Hoogestraat is zijn geboortestraat. Gessel zei dat hij de erkenning door het land waardeert.

Gepubliceerd heeft de historicus erg weinig: hij heeft wel wat krantenartikelen geschreven, maar van zijn hand zijn geen boeken bekend.

[bewerkt naar Starnieuws, 21 oktober 2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter