blog | werkgroep caraïbische letteren

Historicus Emmer dient aanklacht in tegen Eickhof

door Eric Brassem
Hoogleraar Piet Emmer voelt zich door uitlating journalist Gerri Eickhof aangetast in zijn positie. 

Historicus Piet Emmer heeft woensdag aangifte wegens smaad gedaan tegen NOS-journalist Gerri Eickhof. In een interview in de Volkskrant van 1 augustus vertelde Eickhof dat hij het als een klap in zijn gezicht ervoer dat de NOS in een online-artikel een citaat plaatste van ‘de racistische hoogleraar Piet Emmer’, die volgens Eickhof ‘vindt dat de slavernij wel meeviel’.

Emmer, auteur van het boek Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel, ziet in het verwijt ‘een manier om mij uit te schakelen’. “Het ondergraaft mijn positie als expert op dit gebied, want als racist kun je daarover natuurlijk niks meer zeggen.”
Lees verder in Trouw, 2 september 2020.

2 comments to “Historicus Emmer dient aanklacht in tegen Eickhof”

 • Lees ook het artikel van Martin Sommer in de Volkskrant van 5 september. Sommer stelt dat iemand beschuldigen van racisme niet ‘onschuldig’ is, ook niet in een samenleving waarin zo nodig alles gezegd moet kunnen worden.

  Daarom is het goed dat er een definitief eind komt aan de hetze tegen professor Emmer.

  Voor het betreffende artikel, zie hier op CU : https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tijd-voor-een-actieplan-tegen-de-ongezonde-academische-atmosfeer/ [toevoeging; webredactie]

  • Volgens Fred de Haas is er een hetze gaande tegen Piet Emmer.

   Dit is een valse voorstelling van zaken, aangezien er geen enkel sprake is van een (haat, hatelijke, kwaadaardige, kwaadwillende, laster of opruiende) campagne.

   Wel is zijn werk in de loop van de jaren door (losse) individuen als racistisch bestempeld.

   Het verbaast mij dat iemand, die zelf nooit vies is van polemiek en persoonlijke aanvallen op collega-historici niet schuwt – Karwan Fatah Black en Pepijn Brandon worden steevast in verband gebracht met de Internationale Socialisten – aangifte doet tegen journalist Gerri Eickhof, omdat die hem ‘de racistische hoogleraar Piet Emmer’ heeft genoemd.

   Emmer klaagt dat Eickhofs woorden een manier zijn om hem uit te schakelen. Emmer is wel vaker van racisme beschuldigd. Een zware aantijging, die hem echter nooit zijn podium heeft gekost. Er zijn genoeg personen die zijn relativeringen van de Nederlandse slavernij en het kolonialisme graag horen. Hij maakt zich alleen maar schuldig aan datgene wat hij anderen zo vaak heeft verweten: slachtofferdenken.

   John Schuster

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter