blog | werkgroep caraïbische letteren

Hindostanen willen verzetsbeeld in Den Haag

Den Haag – Hindostanen in Den Haag nemen het initiatief voor een verzetsbeeld ter herdenking van de Hindostaanse Immigratie. Het idee komt van historicus Radjinder Bhagwanbali. Het Haagse gemeenteraadslid van de PvdA, Rajesh Ramnewash, zegt het initiatief van de historicus te ondersteunen om het gedeelde verleden met Suriname te markeren met een standbeeld van Tetary in het Zuiderpark in Den Haag.

Het Zuiderpark is een plek waar menig Surinamer warme herinneringen aan heeft. De één vanwege het jaarlijks terugkerende Milanfestival (ontmoetingsfestival) en de ander vanwege de weekenden die veel Surinaamse families met de barbecue en voetballend doorbrengen. “Het Zuiderpark geeft ons weer het gevoel even in Suriname te zijn”, zegt Ramnewash.

Tetary
Tetary was een Surinaamse moslima contractarbeidster uit India en stond vooraan in de strijd tegen het harde regime van de toenmalige koloniale macht in Suriname. Zij is doodgeschoten tijdens een opstand toen zij opkwam voor de ermbarmelijke omstandigheden waarin contractarbeiders op de plantages te werk werden gesteld. Zij symboliseert niet alleen het verzet tegen misstanden, maar ook de broederschap tussen Surinaamse hindoes en moslims die vandaag de dag ook als intens mag worden beschouwd. Juist door de toenemende polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Nederland is deze historische heldin van onschatbare betekenis en waarde voor toekomstige generaties, benadrukt Ramnewash. Hij is ervan overtuigd dat het initiatief van Bhagwanbali brede steun zal ontvangen van lokale en landelijke politici. “Het zou geweldig zijn om in 2014, als wij 40 jaar Surinaamse migratie in Den Haag vieren in aanwezigheid van de burgemeester, het standbeeld onthullen.” In 1974 was de immigratiegolf van Surinamers naar Nederland op haar hoogtepunt vanwege de komende onafhankelijkheid in 1975.

[uit de Ware Tijd, 03/06/2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter