blog | werkgroep caraïbische letteren

Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis: Ongezien, ongehoord

In de Nederlandse discussie over het koloniaal verleden staat de slavernij in het Caraïbisch gebied centraal. Maar Suriname heeft ook een stelsel van contractarbeid gekend. Dit vormt de geschiedenis van de grootste etnische groep, de Hindostanen. Hoewel hierover ondertussen enkele boeken zijn geschreven – veelal door Hindostanen zelf – heeft deze geschiedenis het Nederlands publiek nauwelijks bereikt. 

Ongezien, ongehoord van Jaswina Elahi en Ruben Gowricharn maakt de verbinding zichtbaar tussen afschaffing van de slavernij en de immigratie van contractarbeiders, bespreekt de culturele erfenis van Surinaamse Hindostanen en gaat in op de effecten op de hedendaagse Hindostaanse gemeenschap in Nederland

Jaswina Elahi

Jaswina Elahi is cultuurwetenschapper en schrijft in verschillende (digitale) kranten over Hindostanen en hun koloniale verleden. Daarnaast is zij onderzoeker bij het Rathenau Instituut.

Ruben Gowricharn

Ruben Gowricharn, hoogleraar Hindostaanse diasporastudies aan de Vrije Universiteit, heeft tal van boeken en artikelen over Hindostanen in Suriname en Nederland op zijn naam staan.

Ongezien, ongehoord; Hindostanen in de Nederlandse koloniale geschiedenis. Jaswina Elahi & Ruben Gowricharn. Prijs € 23,50. ISBN 9789464560626. Uitvoering Paperback. Aantal pagina’s 240. Publicatiedatum 26 -05-2023. Afmetingen 14 x 22 cm.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter