blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (7) – Cimtá

Cimtá, chimtá, chimptá

door Prem Dihal

Cimtá betekent letterlijk tang. Het is een traditioneel instrument uit Zuid-Azië dat kleine koperen jingles heeft. Dit instrument wordt vaak gebruikt in populaire Punjabi-volksliederen, bhangra-muziek en de religieuze sikh-muziek die bekend staat als gurbani kirtan (devotionele zang).

Cimtá (foto Wikimedia door adil113).

De bespeler van de cimtá kan een luid geluid produceren door het scharnier van het instrument in één hand te houden en de twee helften van de cimtá tegen elkaar te slaan. De jingles zijn gemaakt van metaal en produceren een metaalachtig geluid, dat het ritme van het nummer versterkt. In bhangra-muziek of tijdens bruiloften wordt de cimtá vaak gecombineerd met dhol-spelers en bhangra-dansers.

Deze cimtá zou een exemplaar uit Suriname moeten zijn en is afkomstig van het GB Pant Institute, Prayágraj, India, nov 2023.

De cimtá bestaat uit een lang, plat stuk staal of ijzer dat aan beide uiteinden spits toeloopt en in het midden is omgevouwen. Bij de vouw is een metalen ring bevestigd, en langs de randen zijn op regelmatige afstanden jingles of ringen bevestigd. Soms zijn er zeven paar jingles. De ringen worden in een neerwaartse beweging bespeeld, waardoor rinkelende geluiden ontstaan. Cimtá’s met grote ringen worden gebruikt op landelijke festivals, meestal buiten, terwijl cimtá’s met kleinere ringen worden gebruikt als begeleidingsinstrument bij bhangra-dansers en zangers van traditionele Indiase hymnen.

Foto getiteld ‘Hindoestaan met muziekinstrument in Suriname.’ Hij lijkt ook nog een cimtá bij zich te hebben, rechts naast hem tegen de bank. (Foto van KITLV 8853.)

Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter