blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (32) – Tásá

Tásá, taza, tasha en tazza, tassa

door Prem Dihal

Een “tásá,” ook wel “tasha,” “taasha,” of “tash” genoemd, is een slaginstrument dat wordt gebruikt in Hindostaanse drummuziek.

Een tásá uit het Suriname museum, Prayagraj, India. De gelijkenis met de karhayá is qua vorm heel groot. Foto © Prem Dihal, nov. 2023.

Op Trinidad en Tobago, en in andere delen van het Caribisch gebied, verwijst de term tassa naar een trommelensemble samengesteld uit een samensmelting van verschillende Noord-Indiase folkdrumtradities, met name dhol-tasha, een stijl die vandaag de dag nog steeds populair is in veel delen van India en Pakistan. Vanaf de jaren 1830 tot 1918 werd dhol-tasha over de hele wereld verspreid door Indiase arbeiders, voornamelijk afkomstig uit het huidige Bihar en Uttar Pradesh.

De “tasha” is een trommel van het keteldrum-type en wordt gekenmerkt door een ondiepe metalen schaal waarop een ongelooide huid is gespannen. Het wordt bespeeld met drumstokjes en is vaak te horen tijdens bruiloften. Andere instrumenten in de “tasha”-klasse zijn onder andere de báyan (grote linkerdeel van de tabla) en de karhayá.

Traditioneel wordt de “tasha” gemaakt door een kleien schaal strak te bedekken met geitenhuid, met behulp van een ingewikkeld, verouderd proces. Periodiek worden ook de huiden van apen, herten en paarden gebruikt. Wanneer de geitenhuid klaar is om te worden bespeeld, wordt deze verwarmd met behulp van vuur om het vel strakker te maken en de toonhoogte te verhogen. Op deze manier kan de toonhoogte gedurende 20-30 minuten hoog blijven, totdat de warmte zowel uit de huid als uit de binnenkant van de trommel verdwijnt.

Een tázzá-ensemble uit Trinidad met drie tásá’s: de drie kleine drums aan de rechterzijde zijn keteldrums. Foto afkomstig van Wikimedia door Chrisbal.

Hedendaagse “tasha”-drums worden gemaakt door een lege koelvloeistoftank of boei doormidden te snijden en er een synthetisch drumvel aan de bovenkant over te spannen met moeren en bouten, en het vervolgens dicht te lassen. Synthetische drums gaan langer mee en hoeven niet zo vaak te worden afgesteld. Hoewel synthetische drums langer meegaan, wijken ze af van de lang bestaande traditie van klei en geitenhuid en klinken volgens sommige kenners en liefhebbers minder goed vanwege hun beperkte bereik van toonhoogtes en koude metalige tonen.

De flair en machismo van een tassa-groep valt meestal toe aan de basspeler, wiens speelstijl kan variëren van statisch en ingetogen tot flamboyant, agressief en bestraffend, waarvan de laatste wordt aangeduid als “break away”. Wanneer twee of meer groepen strijden, zijn het vaak de luidste bastrommels die tot overwinning kunnen leiden.

De “tassa”-drums worden bespeeld met stokken gemaakt van wilde rietstengels (genaamd “chob”) of van glasvezel. De stokken kunnen aan de bovenkant strak omwikkeld zijn met plakband of een bal met sap van een balataboom. Bij het bespelen worden deze buigzame stokken op de trommel geslagen en leveren ze een uniek geluid op omdat de flexibiliteit van de stok verantwoordelijk is voor de roffel in plaats van de terugkaatsende beweging van de kop van de stok.

Karhayá. Foto is afkomstig van het Wereld Museum.

Wat betreft de schrijfwijze: “tasa” lijkt internationaal de meest gebruikte term te zijn voor het instrument, terwijl “tassa” wordt gebruikt om te verwijzen naar het ensemble. In Suriname daarentegen worden tásá en tázzá vaker gebruikt.


Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter