blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (25) – Pakháwaj

Pakháwaj

door Prem Dihal

De pakháwaj is een Noord-Indiase trommel die behoort tot de klasse van tonvormige trommels die bekendstaat als mridang.

Een pakháwaj uit GB Pant Institute, Prayágraj, India. Foto Prem Dihal, nov. 2023.

Het heeft een ‘rechterkop’ die identiek is aan de tablá, maar dan iets groter. De ‘linkerkop’ is vergelijkbaar met de tablá bayan (linkerhelft van een tablá-set), behalve dat er een tijdelijke toepassing van bloem en water (semolina-deeg) is in plaats van de zwarte permanente vlek.

Er zijn verschillende stijlen van pakháwaj-spelen. De meest bekende en belangrijke is voor de begeleiding van dhrupad- en dhammar-zangers; dit raakt echter uit de mode. Pakháwaj wordt ook veel gebruikt voor Odissi-dansers en af en toe voor kathak. Het wordt ook teruggevonden in een klassieke vorm uit Rajasthan, bekend als Haveli Sangeet. Pakháwaj-composities worden van generatie op generatie doorgegeven. Net als de tablá worden ze onderwezen met een reeks geheugensteuntjes die bekendstaat als ‘bol’.

Pakháwaj player Wikimedia door Writerdoc.

De speelpositie is eenvoudig. Voor de rechtshandige persoon wordt het kleinere uiteinde aan de rechterhand geplaatst en de grotere kant aan de linkerkant. De rechterkant wordt meestal iets verhoogd door er een klein opgerold stukje stof onder te leggen. Het geheel wordt voor de muzikant geplaatst zoals weergegeven in de afbeelding.

Samenvatting: De pakháwaj is een traditioneel Indiaas percussie-instrument dat lijkt op een grote tablá. Het wordt gebruikt voor verschillende muziek- en dansstijlen, vooral dhrupad. Het heeft een speciale manier van spelen en leren.

Verwante instrumenten: dholak, dholki, mridangam, nál.


Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter