blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (24) – Nál

Nál, dholki

door Prem Dihal

Nál, ook wel bekend als dholki, is een populaire drum in veel lichtere vormen van muziek. Het lichaam van de nál bestaat uit een buisvormige schaal. De linkerkant lijkt op de báyan, de grote metalen trommel van de tabla, met als enige verschil dat de dholak masala op het binnenoppervlak wordt aangebracht in plaats van als een syahi (permanente zwarte vlek) aan de buitenkant.

Deze trommel zou een nál/dholki kunnen zijn beoordeeld op basis van formaat en vorm. Maar er is geen syahi te zien aan de kleine kant. Foto van vier muzikanten met een cikárá, dantál, dholak? en sárangi uit het GB Pant Institute, Prayagraj, India (nov 2023)

De rechterkop is uniek in zijn constructie. Geitenhuid is gestikt op een ijzeren ring. In het midden van deze huid zit een syahi, vergelijkbaar met de tabla maar dan veel dunner. De traditionele náls waren gevlochten met touw en hadden stokken (klossen) om als spanners te fungeren. Tegenwoordig hebben metalen spanners het touwvlechtwerk vervangen in de meeste modellen.

De nál is zeer populair bij verschillende gelegenheden. Hij was vooral populair in het tamáshá (straatoptreden) van Maharashtra. Van daaruit werd hij opgenomen in de Hindi-filmindustrie en is hij zeer populair in filmische muziek. Hij is nu ook te vinden in West-Indiase volksmuziek, vooral in geet (lied) en bhajans (devotionele liederen).

Er is vaak enige verwarring over de term “dholki”, omdat deze term letterlijk “een kleine dholak” betekent. Als zodanig wordt de term vaak gebruikt voor kleinere dholaks die qua bouw verschillen van de nál.

Vergelijkbare instrumenten: dholak, dholki


Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter