blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (16) – Huduk

Is dit een huduk?

door Prem Dihal

De huduk is voor mij nog steeds niet te identificeren, maar door de combinatie van een vermoeden dat het een trommel is en de gelijkenis met de naam hieronder, word ik toch heel erg verleid om naar de volgende trommels te kijken.

Idakka/Udaku. De gelijkenis met een damaru en hurká is heel groot maar is het wel de huduk? Foto afkomstig van Wikimedia. Fotograaf Jayeshj.

En ik nam contact op met een expert. Ik wil de mening van deze expert u niet onthouden. David Courtney van chandrakantha.com antwoordde:

‘Ik ben er zeker van dat u voor “Huduk” verwijst naar “Udaku”, dat verschillende uitspraken heeft in India. Je moet je niet al te veel zorgen maken over de verschillende namen die rondgegooid worden. India is een meertalige samenleving. Een banaan zal om de paar honderd kilometer iets anders heten. Maar toch: een banaan is een banaan.’

De idakka en udaku (udakai) vertegenwoordigen een klasse zandloperdrums uit Zuid-India. Ze lijken erg op de damaru die overal in India te vinden is. Terwijl de damaru wordt bespeeld door met knoopkoorden tegen de resonatoren te ratelen, wordt de idakka/udakai bespeeld door ofwel de hand of een kleine stok (soms beide).

De relatie tussen idakka en udakai is niet duidelijk. Beide termen zijn duidelijk verwant aan elkaar. Echter, de term idakka verwijst meestal naar een iets grotere trommel die met stokken kan worden bespeeld, terwijl de term udakai meestal verwijst naar een iets kleinere trommel die met de hand wordt bespeeld. De situatie wordt gecompliceerd door een brede variatie in zowel grootte als techniek. Het is verleidelijk om simpelweg te stellen dat idakka en udakai verschillende instrumenten zijn.

De constructie van dit instrument vertoont aanzienlijke variatie. De lengte is meestal ongeveer 25-50 cm. Het heeft een zandlopervormig frame gemaakt van hout of metaal, waarop twee eenvoudige membranen zijn bevestigd. Deze membranen kunnen van geitenhuid, kalverhuid of het buikvlies van een groter dier zijn. Beide membranen zijn bevestigd aan twee houten ringen die met touw aan de ring zijn gevlochten.

Net als bij de damaru kan de toonhoogte van de udakai worden gebogen door het vlechtwerk in het midden samen te knijpen. In het geval van de udakai gebeurt dit meestal met behulp van een kleine doekband die om de taille van de trommel is gewikkeld.


Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter