blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Hindostaanse muziekinstrumenten (14) – Ghunghuru

Ghunghuru, payal

door Prem Dihal

Een ghunghuru is een van de vele soorten kleine metalen belletjes die aan elkaar zijn geregen om ghunghuru’s te vormen, een muzikale enkelband die aan de voeten van klassieke Indiase dansers wordt vastgemaakt.

Ghunghuru. Een voorbeeld uit het GB Pant Institute, Prayágraj, India. Foto Prem Dihal, nov 2023.

De geluiden die worden geproduceerd door ghunghuru’s variëren sterk in toonhoogte, afhankelijk van hun metaal-samenstelling en grootte. Ghunghuru’s dienen om de ritmische aspecten van de dans te accentueren en om complex voetenwerk door het publiek te laten horen. Ze worden net boven de enkel gedragen. Een reeks ghunghuru’s kan variëren van 50 tot meer dan 200 aan elkaar geknoopte bellen. Beginnende kinderdansers beginnen met 50 en voegen langzaam meer toe naarmate ze ouder worden en vooruitgang boeken in hun technische vaardigheden. Ghunghuru’s worden gedragen in traditionele uitvoeringen van klassieke Indiase dansvormen zoals Bharatnatyam, Kathak, Kuchipudi, Mohiniyattam, Lavani en Odissi

Ze kunnen ook handmatig worden bespeeld. Dit instrument stamt af van de payal, traditionele enkelbanden die door vrouwen in India worden gedragen.

Er zijn twee veel voorkomende vormen van de ghunghuru. De traditionele vorm bestaat uit een aantal klokken die aan een touwtje zijn geregen. Tegenwoordig is het echter gebruikelijk dat ze aan een gewatteerd kussen zijn genaaid.

De termen payal en ghunghuru zijn bijna uitwisselbaar; er is slechts een klein verschil in de betekenis van het woord. Terwijl de term ghunghuru verwijst naar de muziek- of dansvoorstelling, roept de term payal het beeld op van louter een versiering van de voeten. De term payal komt herhaaldelijk voor in zang en poëzie in Noord-India, waar het een symbool zou zijn van het komen en gaan van een meisje, haar dans en een algemene vrolijke stemming van de drager.


Wie de hele reeks ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ wil volgen: klik op de tag ‘Hindostaanse muziekinstrumenten’ hieronder.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter