blog | werkgroep caraïbische letteren

Hindoe LGBT proefpersonen gezocht

Promotie-onderzoek naar de ervaring van hindoe lesbische, homoseksuele en biseksuele mannen en vrouwen in Nederland en Suriname

Ik, Carla Bakboord (cultureel antropoloog afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht), ben bezig met een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit onderzoek richt zich op de ervaringen van Hindostaans -Surinaamse vrouwen en mannen die het Hindoeïsme belijden en (ook) seksuele relaties hebben met een partner van hetzelfde geslacht.

Voor mijn promotieonderzoek ben ik op zoek naar mannen en vrouwen die in Suriname of in Nederland wonen en bereid zijn door mij geïnterviewd te worden. Daarom vraag ik jullie medewerking te verlenen. Indien je hiertoe besluit, kan ik je garanderen dat; jouw naam niet genoemd zal worden in het onderzoek, noch in de artikelen en jouw seksuele geaardheid/voorkeur niet bekend zal worden gemaakt aan anderen. Het gaat immers om jouw ervaring die zeer belangrijk is voor mijn onderzoek. Bovendien moet je weten dat ik een onafhankelijke onderzoeker ben.

Ik ben geboren in Suriname en in Nederland opgegroeid. Nu woon ik al geruime tijd in Suriname. Zowel in Nederland als in Suriname ben ik al decennialang actief als pleitbezorger van mensenrechten. Ik richt mij voornamelijk op de mensenrechten van vrouwen, kinderen en Lesbian, Gays, Bisexuals and Transgenders (LGBT). Zo ben ik de mening toegedaan dat de mensenrechten van LGBT’s evenals die van heteroseksuelen beleefd en nageleefd moeten worden. In Nederland was ik in de jaren ‘80 actief in de SUHO; een organisatie voor Surinaamse Homoseksuele mannen en vrouwen en in 1997 heb ik samen met anderen in Suriname de organisatie FLAGS, ‘Forum for All Lesbians and Gays in Suriname’ opgericht. Momenteel ben ik voorzitter van Women’s Rights Centre. Naast mijn activisme is muziek mijn passie. Ik speel tenorsaxofoon in het Eddie Snijders Orkest en in het Swit Kopro Firi Orkest.

Dus, heb je ook wel eens seksuele relaties met iemand van hetzelfde geslacht? Of ben je of noem jijzelf lesbisch, homoseksueel of biseksueel? En ben je van Surinaams-Hindostaanse afkomst en belijder van het Hindoeïsme? Woon je in Suriname of in Nederland? Je bent meer dan welkom om mee te doen aan dit onderzoek. Door beter te weten wat jullie ervaringen zijn, wil ik bijdragen aan het verbeteren van de positie van deze/onze doelgroep. Voor de geïnteresseerden in Nederland, ik ben vanaf eind juli tot en met eind september 2016 daar. En kan in die periode de interviews afnemen.

Heb je nog vragen? Doe je mee? Stuur mij dan AUB een private message, of mail naar carlabakboordphd@gmail.com

Hieronder een interview met de Surinaamse transgender Ivana Hilton

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter