blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Hij kon flink overdrijven met het nieuws’

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Ruim een halve eeuw schalde zijn stem via duizenden radio’s in de huiskamers van evenveel Surinamers. Nu heeft zijn stem voorgoed de ether verlaten. Shabier Ishaak, de vooral in de Hindostaanse gemeenschap bekende omroeper en presentator van het populaire programma ‘Hum Tum Aur Woh’ bij Rapar, is niet meer. “Hij is ons altijd trouw gebleven met alle ups-and-downs in het bedrijf. De radio was zijn lust en leven”, benadrukt Helouise Pierkhan, aangetrouwde nicht van Ishaak.

Shabier Ishaak

De radio-icoon is dinsdagmiddag thuis, na 35 dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen voor een beroerte, overleden, bevestigt Pierkhan. In het programma presenteerde Ishaak elke middag op zijn eigen unieke manier met ‘extra saus’ het nieuws, dat hij uit de krantenberichten haalde. Dit deed hij meer dan vijftig jaar. Ishaak kon flink overdrijven. In het begin presenteerde hij het programma vier dagen in de week, op den duur werd het dagelijks.

In elke Hindostaanse buurt of boyti was de radio om kwart over zes afgestemd op 91.3 FM waar uit elke huiskamer soms heel luid de stem van Ishaak klonk. “Hij kon flink overdrijven met het nieuws en de mensen vonden dat leuk. Als ik hem de volgende dag belde, wist hij gelijk dat hij iets te veel kakelde dat niet waar is”, zegt Pierkhan. Ook met politici kreeg hij het soms aan de stok. Zelf durfde directeur Faried Pierhkan zijn oom ook niet tot de orde te roepen.

Behalve omroeper en presentator was Ishaak gepensioneerd ambtenaar van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en deed ook veel sociaal werk. Hij was ooit voorzitter van de Stichting Hindostaanse Immigratie en heeft het crematieoord te Uitkijk tot stand gebracht. “Als een moslim heeft hij dat kunnen realiseren, toen het crematieoord in Weg naar Zee op den duur door het zeewater steeds onderliep. Uit eigen initiatief is hij op zoek gegaan naar een andere locatie, die hem te Uitkijk deed belanden”, zegt Ramon Jawalapersad, ondervoorzitter van de stichting.

In zijn radioprogramma deed hij steeds een oproep aan zijn luisteraars om te doneren. Jawalapersad beschrijft Ishaak als een heel kundig mens. “Een echte dyadya Srananman, die heel veel voor zijn medemens wilde doen”, zegt Jawalapersad. Zelf luisterde hij vaak genoeg naar ook naar het nieuwsprogramma. “Het verbaasde me elke keer hoe hij zo goed op de hoogte was van het dagelijks nieuws, ondanks dat hij geen mobiele telefoon had of een polshorloge droeg. Kennelijk had hij een goed netwerk”.

Ishaaks overlijden is een grote aderlating voor het station. Tijdens zijn ziekte werd zijn programma door een andere omroeper verzorgd. Dinsdagavond is het programma niet doorgegaan toen het nieuws van zijn overlijden bekend werd. De uitvaartplechtigheid vindt vrijdag plaats bij het crematieoord te Uitkijk, Saramacca.

[uit de Ware Tijd, 05/05/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter