blog | werkgroep caraïbische letteren

Hier staan de namen van mijn voorouders, slaven op Brunswijk

Deze week werden de slavenregisters van de Surinaamse plantages openbaar gemaakt. Correspondent Nina Jurna zocht er haar voorouders in op.

door Nina Jurna

‘Je kunt er zeker van zijn dat dit jouw voorouders zijn”, zegt onderzoeker Coen van Galen. Het is half vier ’s middags in Brazilië, waar ik woon. Van Galen, historicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zit in zijn woning in Deventer, waar het half 9 ’s avonds is. Samen neuzen we via onze computers in de slavenregisters uit Suriname, die tussen 1830 en 1863 zijn opgesteld en die nu online toegankelijk zijn.

 

Elizabeth Magdalena Cederspint, de overgrootmoeder van Nina Jurna, omstreeks 1925.

Lees hier verder in de NRC van 30 juni/1 juli 2018

1 comment to “Hier staan de namen van mijn voorouders, slaven op Brunswijk”

 • Grappig is dat bijna alles wat mw Jurna over haar voorouders en dergelijke vertelt NIET uit de database slavenregisters stamt maar uit de door wijlen Heinrich Helstone en ondergetekende gemaakte database met betrekking tot de afschaffing slavernij 1863.

  Verder heb ik de afgelopen maanden spelenderwijs onderzoek in de database slavenregisters gepleegd en het houdt niet over. Veel lees- en overnamefouten en wat werd overgenomen werd niet goed gecontroleerd. Soms vergat men om zaken die op de scans staan over te nemen.

  In de pers benadrukte Nijmegen steeds dat het ‘compleet’ zou zijn maar op de site van het Nationaal Archief Den Haag geven de wetenschappers schoorvoetend toe dat een kwart verdwenen is. Verder wordt benadrukt dat ‘alle manumissies’ in de index slavenregisters staan maar helaas in Nijmegen kent men het materiaal niet wat ook niet anders kan als vele vrijwilligers het echte werk deden. In principe staan inderdaad alle manumissies aangetekend in de slavenregisters, maar men erkent zelf dat een kwart van de slavenregisters verdwenen zijn, daarnaast werd niet altijd de toegekende familienaam genoteerd en werden tal van namen verkeerd overgezet in de index slavenregisters.

  Verder zijn de slavenregisters NIET uniek zoals Nijmegen ons wil doen laten geloven. Ook op de Nederlandse Antillen werden slavenregisters bijgehouden. En vergeet ook de andere koloniale machten niet die aan slavenregistratie deden.

  Kortom, zonder de klassieke databases manumissie en emancipatie 1863 heeft de database slavenregisters GEEN waarde.

  Maar het lijkt erop dat de nieuwe generatie wetenschappers egoïstisch zijn (de ‘ik-generatíe’), alles opblazen en wat anderen gedaan hebben downgraden omdat wanneer zij moeten erkennen voort te bouwen op eerdere studies dat dan ten koste gaat van hun eigen ‘uniek’ zijn met kreten van de Surinaamse slavenregisters zijn compleet (onzin) en uniek (vergetend dat ook andere landen slavenregistratie kenden). Verder hebben de slavenregisters alleen waarde in combinatie met zoals het ‘onderzoek’ van Mw Jurna al uitwees…

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter